25 / 04 / 2024

Konut sektöründe büyüme devam ediyor!

Konut sektöründe büyüme devam ediyor!

Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk konut sektörü, kentsel dönüşüm ve yatırım planları hakkında bilgi verdi. Kavuk, konut sektöründe büyümenin hala devam ettiğini söyledi.



Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk konut sektörü, kentsel dönüşüm ve yatırım planları hakkında bilgi verdi



Türkiye'de siyasi belirsizlik 7 Haziran seçimlerinin ardından daha da arttı. Yerel, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri geride bırakan ülke, tarihinde ilk kez erken seçime gidiyor... Genel seçimlerin ardından 'koalisyon' kurulamaması, artan terör olayları toplumsal hayatı ve piyasaları tedirgin ederken, ekonomide dalgalı bir dönem yaşanıyor. 


Lokomotif sektörler arasında ön sıralarda bulunan emlak sektörünün İzmir'deki genç aktörlerinden biri olan 29 yaşındaki Metehan Kavuk'tan sektörün içinde bulunduğu durumu değerlendirmesini istedik. 


Konut sektöründe büyümenin hala devam ettiğini söyleyen Metehan Kavuk, "Sektörün arz oluşumu talebin nereden geldiğini iyi algılayamadı. İzmir'de arz çok fazla olmadığı için talep noktasında bir problemle karşı karşıya kalınamadı. Şu anda stok problemi yok satışlar artıyor ve  İzmir  konut sektörü seçimlerden hiç etkilenmedi" dedi. Konut sektörünün önemli bir saç ayağını oluşturan kentsel dönüşüm konusunu da ele alan Kavuk, dönüşümde rant peşinde koşulmasını doğru bulmadığını sözlerine ekledi. 


Sanayi tesisi dönüşümüne karşıyım!


Kentsel dönüşüm konusunda da açıklamalarda bulunan Metehan Kavuk, "Kentsel dönüşümde 6306 sayılı yasanın doğru uygulanmadığını ve geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yetkiler hala limitli. Var olan yasa, sanayi tesislerinin yıkılarak tekrar üzerine ruhsat bedeli ödenmeden, KDV almadan iş çıkarıyorlar. Bu kenti yenilemek için değil rant için yapılan bir şey.  Kentsel dönüşüm çok derin bir çalışma gerektirir" dedi. 


"6306 Sayılı Kanunun rant elde edilmeyecek boyutta olmasından yanayız" diyen Kavuk şöyle konuştu: "Yasada düzenlemeler yapılınca biz de kentsel dönüşüm projesi yapacağız. Ben içinde bir Allah'ın kulunun yaşamadığı sanayi tesisinin dönüştürülmesine karşıyım, içeride yaşayan, vatandaşı risk altında tutan yerler için çıkmış bir yasanın buraya kullanılmasının rahatsızlığı var bende. Onun dışında vatandaşın evinin yıkılıp yeniden yapılmasının da doğru planlamayla yapılması taraftarıyım. Biz kentsel dönüşüm yapacaksak, en büyük cari açığımız enerjiden geliyorsa o zaman enerjimizi en iyi şekilde sarf etmemiz lazım. Toplu taşıma araçlarının yoğun olduğu, alt yapının, kanalizasyonların, elektriğin en iyi şekilde çekildiği, tekrar çekme maliyetlerine yüklenmediğimiz bir şekilde doğru analizler yaparak hareket etmek lazım. Yıkılanın yerine yapmak mı, yoksa yıkılana alternatif öneri getirerek yapmak mı? sorusunu iyi sormamız lazım. İzmir ve yurtdışında projeler hedefliyoruz. Aslen Malatyalı olduğumuz için orada da geliştirdiğimiz projeler var. Ama ben daha çok İzmir'deyim. Arzın talebe yetiştiğine inanmıyoruz buraya her bir şey yaptığımızda kendimizi daha mutlu hissediyoruz."


Newyork ve Brooklyn'de arsa arıyor


İzmir'deki bayrağını ABD'ye taşımayı hedefleyen Kavuklar, tek başına geliştirici olmak için adım adım ilerliyor. Chicago, ama niyetimiz Chicago değil. Metehan Kavuk, "Newyork ve Brooklyn'de arsa arıyoruz.  Geliştirme sebebimiz parayı yurtdışında kazanıp, tekrar içeriye getirmek. Ülkeye bir katma değer oluşturmak istiyoruz. Bizim şu anda arz talep denge oturdu diyoruz ama parayı makrodan mikroya yönlendiriyoruz. Bunun ülke ekonomisine ek katma değer oluşturma şansı ya biz dışarda iş yapıp parayı getireceğiz ya da yurtdışından yatırımcı getirip katma değerli satış yapacağız. ABD'deki projelerin gerçekleşme zamanı daha var" diye konuştu. 


KAVUKLAR BORNOVA'DA YÜZDE 1 KDV AVANTAJI


Mayıs ayında başlatılan eş dost satış kampanyasıyla satışlarda yüzde 25'lere uzanan Kavuklar Bornova Projesi, eylülde lansmana çıkıyor. Dünyanın en önemli mimarlık markalarından biri olan HOK imzası taşıyan Kavuklar Bornova Projesi zemin kattan itibaren deniz manzarası görüyor. Dairelerin yüzde 80'i deniz manzarasına sahip. Üç anayol ve metro hattına yakın bir konumda yükselen projeden tüm ulaşım araçlarıyla şehrin her noktasına kolay ulaşım sağlanabiliyor. Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme tarafından inşa edilen Kavuklar Bornova Projesi 3 blokta bin 165 konuttan oluşuyor. Herkesin güvende olduğu projede hareketli kameralar, lazer sistemleri ve kamera monitörleri var. 7/24 sorunsuz evlerin projesi Kavuklar Bornova'da ayrıca yaz kış havuz keyfi yaşamak mümkün olacak. 


Metehan Kavuk proje ile ilgili şunları söyledi: "Biz bir hikaye satıyoruz ve bu hikayenin altını dolduruyoruz. Yeni bir motto oluşturduk, İngilizcesi Türkçesi'nden daha havalı oldu. 'Feel special, live special' diye. 50 yıl sonrasını düşünüyoruz. Bu bizim ana mottomuz değil, tüm hikayemiz yeni yaşam merkezleri oluşturmak, insanların yeni tecrübelerini anlatacakları merkezleri kurmak. Aşkı tekrar tekrar yaşatmak."


Gözlem


Geri Dön