24 / 04 / 2024

Konut sektöründe sıkıntılı dönem telafi edildi!

Konut sektöründe sıkıntılı dönem telafi edildi!

Konut satışlarında konut kredisi faiz indirimleriyle başlayan toparlanma süreci devam ediyor. Haziran ayındaki artışla nisan ve mayıs ayındaki sıkıntılı dönem telafi edildi.



Pandemi sürecinde durma noktasına gelen konut satışları, konut kredisi faiz indirimleriyle başlayan toparlanma devam ediyor.

Özellikle nisan ve mayıs ayları bir anlamda kayıp aylar olarak gayrimenkul sektörünü de etkiledi. 2020'nin başlarında özellikle ilk aylardaki performansa bakıldığında gayrimenkul sektörünün 2020'den beklentisi çok fazlaydı.

Hatta ilk 5 aya baktığımız zaman, pandemi nedeniyle iki ay neredeyse sıfır performans olmasına rağmen önceki yıla oranla sadece yüzde 2'lik bir düşüş oldu. 

Haziran ayındaki artışla nisan ve mayıs ayındaki sıkıntılı dönem telafi edilince, hatta üzerine de çıkılınca aslında 2020'de sektörün hedeflerini tutturmasının tekrar önü açıldı. En önemlisi de kamu bankalarının, tarihin en düşük faiz oranlarıyla kullanıma sunduğu kapsamlı konut kredileri sektöre büyük moral verdi.

Stokların erimesiyle ve faiz indiriminden yararlanmak isteyen tüketiciler gayrimenkul danışmanlarının kapısını çaldı. Bu dönemde gayrimenkul danışmanlığına da olan ilgi arttı. Burada dikkat etmemiz gereken husus Emlakçı ve Gayrimenkul danışmanı arasındaki fark

Emlakçı;
Görmek istediğiniz bir evi sizle birlikte gelir. Evin bölümlerini gösterir. Zaten görmüş olduğunuz yeri kiralayıp ve ya satın alabilirsiniz.

Gayrimenkul Danışmanı ;
Her ne kadar Mesleki yeterlilik gibi düzenlemelerle daha iyi yerlere gelecek olsa da kolay gibi görünen bu meslek ciddi eğitim ve bilgi birikim gerektiriyor.

Sürekli değişen yasaları ve mevzuatları takip etmeniz gerekiyor. Gayrimenkul danışmanı  alıcıyı veya kiralanmak isteyeni iyi bir şekilde anlar. Sorular sorarak analiz eder. Yani karşımızdaki insanın alıcının gerçekten ihtiyacı nedir. O ihtiyacı belirleyip tam ihtiyacına uygun alternatifler üretir ve bu alternatifleri alıcı ile birlikte onun ihtiyacı olan şekilde sunum yaparak ilerler.

Örneğin merkezi bir konumda yer isteyen bir alıcıyla, çocuğu için park alanının önemli olduğu bir alıcı arasında çok büyük bir fark var. Siz bunu analiz etmeden sunarsanız yerinizi hem diğer kişinin vaktini alırsınız hem de siz vaktinizi harcamış olursunuz.

Aynı zamanda satın alma ve kiralama süreci ciddi bir iştir. En başından en sonuna kadar iyi bir şekilde yönetilmesi gereken bir iştir ve bir eğitim gerektirir. Kulaktan dolma bilgiler ile siz bu işlemleri yapamazsınız ve tamamlayamazsınız karşınızdaki insana gerçekten iyi bir hizmet veremezsiniz.

Böylece insanlar işlem sonunda birçok şey ile ilgili kendileri uğraşmak zorunda kalırlar ve problem yaşar ve bu yüzden maalesef piyasada emlakçı denildiği zaman haklı olarak kötü bir algı oluşmuş durumda. Gerçekten iyi bir eğitim almış ve bu işi iyi yapan gayrimenkul danışmanları ve profesyoneller sizin rahat etmenizi istediğiniz hedefe hızlı ve doğru bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaklardır.


 


Geri Dön