25 / 04 / 2024

Konut sektöründe talep ikinci ele kaydı!

Konut sektöründe talep ikinci ele kaydı!

Tüketiciler, konutta cazip kredilere hızlı cevapladı. Hafta başı açıklanan yeni kredi faizleri ile birlikte konut sektörü için talep hızlı arttı. Sektörde fiyatı daha uygun ikinci ele dönük ilgi daha çok arttı.



Konut sektöründe düşen kredi faizleri ciddi talep artışı yaşattı. Birinci elde 0.64’e, ikinci elde ise 0.74’e inen konut kredi faiz oranları ile beraber gayrımenkul sektörü uzun bir aranın ardından yenidencanlandı. Tüketici ilgisinin özellikle daha düşük maliyet oluşturması sonucunda ikinci el konuta olduğu ifade ediliyor. Alımlarla ilgili talebin özellikle 350 bin ila 700 bin TL bandında seyretmesi ikinci el konuta yönelik gerçekleştiği kaydediliyor.

2010 YILINA BENZER BİR PİYASA OLUŞTU

Konut sektöründe talep ikinci ele kaydı! 

Dünya Gazetesi'nden Aysel Yücel ve Leyla İlhan'ın haberine göre; geçtiğimiz salı gününden bu yana telefonların çaldığını anlatan Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt gelişmeleri “İnanılır gibi değil" dedi. Özyurt,"2-3 yıldır böyle telefonlarımız çalmıyordu. Reklam versek bile böyle olmazdı. Dolayısıyla gayrimenkul sektörü 2010 yılına benzer gibi bir hava var gibi piyasada” diye konuştu. Aşağı yukarı 2017’den beri faizlerin yüksek seyrettiğini bunun da taleplerin ertelenmesine neden olduğunu aktaran Özyurt, “Bu kredi oranı da bir baraj etkisi yarattı. İnsanları yeniden konut almaya teşvik etmeye başladı. Bu doğru bir çalışma oldu” açıklamasında bulundu. 

İKİNCİ ELDE YÜZDE 10 ARTIŞ VAR

Konut sektöründe talep ikinci ele kaydı! 

Sur Yapı ve KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 2.5 ay boyunca ara veren bir piyasada satış yapmaya başladıklarını açıkladı. Elmas, kampanya kapsamında birinci el ve ikinci elin ayrıştırılmasının doğru olduğunu ancak buradaki farkın sıfır konut lehine daha yüksek olmasını beklediklerini söylüyor. Bu şekilde ikinci elde konutların daha fazla oranda satılmasının önünü açtığından bahseden Elmas, “Bu dinamik fiyatlara da hemen yansıdı. İkinci elde satış fiyatlarını yüzde 10 oranında artırdı” açıklamasında bulundu.

Az katlı projeler yaptıkları için kendi projelerine de çok fazla ilgi almaya başladıklarından bahseden Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Kredinin ödemesiz olması ve 15 yıl olması da çok avantajlı oldu. 15-20 yıldır görmediğimiz bir faiz oranı olduğu için hem satış ofislerine hem de telefonla arayanlarda çok fazla artış oldu. Ciddi şekilde bunu kullanmak isteyenler oldu” diye konuştu.

ESAS ALICIYI PİYASAYA ÇEKTİ

Konut sektöründe talep ikinci ele kaydı! 

Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bu çalışmanın piyasayı çok fazla heyecanlandırdığını söyleyerek “Bu uygulama yatırımcıdan çok esas alıcı kitlesi olan 350 bin ile 700 bin TL bandındaki alıcıyı piyasaya çekmeye başlayacak. Hemen bütün emlak firmalarımıza talep gelmeye başladı” açıklamasında bulundu. 

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa’nın verdiği bilgiye göre, faizlerin ilk olarak 0.99’a düşürülmesinden sonra pandemiden beri fiyatlarda yüzde 10-15 gibi artış yaşanırken, son indirimin açıklamasından bu yana yeniden yüzde 10’luk bir artış meydana geldi.

Konuta büyük ilgi! Tarihi kredi fırsatından kimler yararlanacak?

0,64 faizle konut kredisi veren bankalar!


Geri Dön