28 / 03 / 2024

Konut sektörüne geniş kapsamlı düzenleme gerekli!

Konut sektörüne geniş kapsamlı düzenleme gerekli!

Kredi faizleri ve tapu harçlarındaki indirimin konut sektöründeki yükü cüzi miktarda hafiflettiğini dile getiren İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Sektörde yüzde 50 maliyet artışı var. Geniş kapsamlı bir düzenleme gerekiyor” diye açıklama yaptı. 



Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre konut kredi faizlerindeki indirim ile tapu harçlarının düşürülmesinin sektöre cüzi bir katkı sağladığını belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Sektördeki diğer giderler yüzde 50 maliyet artışı sağlarken bankalardaki faiz indirimi ve tapu harcındaki indirim sadece yüzde 10’unu hafifletti” dedi. İnşaat sektörünün seçim sonrasını beklediğini vurgulayan Tellioğlu şunları ifade etti:

“Ülkemizde son zamanlarda farklı sektörlere yönelik bir kısım iyileştirme politikaları uygulandı. Maalesef inşaat sektörümüzle ilgili yapılan düzenlemeler sektörden kopuk düzenlendiği için kısmen faydalı olsa da sektörün ihtiyaçlarını tam anlamda çözmedi. Birçok seçim vaadi yapılmasına rağmen kamu müteahhitlik sektöründe özellikle fiyat farkı kararnamamesi verilmedi. Özel sektörde de döviz artışlarının yanında faizlerde küçük de olsa düşüş olması beklentileri karşılamadı.

İNDİRİM YÜZDE 10’U HAFİFLETTİ

Demir fiyatları ve diğer artışlar nedeniyle inşaat sektörü olması gereken noktadan çok daha durağan noktada. Tapu harçlarının düşürülmesi ve kredi faizlerinde indirim olması çok cüzi etki yaptı. Sektördeki diğer giderler yüzde 50 maliyet artışı sağlarken bankalardaki faiz indirimi ve tapu harcındaki indirim sadece yüzde 10’unu hafifletti. Bu nedenle geniş kapsamlı bir düzenleme gerekiyor. Başta  Ankara  olmak üzere Türkiye’deki belediyelerin ilk iki çeyrekte verdikleri inşaat ruhsat sayısının yüzde 50 düşük olması sektördeki durağanlığın göstergesidir.”


 


Geri Dön