28 / 03 / 2024

Konut site yönetimi yasası lazım!

Konut site yönetimi yasası lazım!

Gazetem İstanbul gazetesinin köşe yazarlarından Yavuz Erensoy bugün köşesinde "Site yönetimi yasası lazım" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..



Reina canisinin yakalandığı yerin de bir site olması gösteriyor ki, rant uğruna yaşamak zorunda kaldığımız

yüksek katlı, bol daireli sitelerde yaşamın çok ciddi şekilde ele alınıp, kanunlarla ve kolluk kuvvetleri ile denetlenip, desteklenerek yeniden düzenlenmesi gerekiyor.


Ortada tam bir saldım çayıra Mevlam kayıra durumu var. Bir çok site maalesef hiç ehil olmayan kişilere ve yönetimlere emanet edilmiş.


Kimse bunların ne yaptığını, nasıl yaptığını denetle(ye)miyor, incele(ye)miyor. Burada yaşanan düzensizlik ve boşlukta keyfi uygulamalara zemin ve ortam hazırlıyor.


Aidatınızı ödedikten sonra ne yaptığınızın hiç bir önemi yok. Hoş aidatı da varsa bulurlarsa alabiliyorlar. Aylarca aidat ödemeyen site sakini var.


Toplanan aidatların da harcanması site yönetiminin sütüne havale edilmiş durumda. Nasıl isterse öyle harcıyor.


Belge düzeni ve sağlamlığından bir çok sitede bahsetmek mümkün değil. Har vurup harman savuran da var , kuruş kuruş toplayıp münasip yere sarf eden dürüst insanlarda. Kısaca vicdanla cüzdan arasına sıkışmışlar.


Düzelmez böyle gider nasıl olacak demeyin. Bağımsız denetim kuruluşları ile bunları denetlettirmek zor değil. Sadece İstanbul 'da 35 bin Mali müşavir var. Verin yetkiyi , kurun sistemi bakın nasıl düzeliyor.


Site yaşamında da zorluklar var. Köyünü , müstakil evini bırakıp şehre gelmiş, parayı pulu bulup sitede daire almış , sonradan görmelerin, şehirli kentli ol a)mayanların sitede yarattığı terörü ve anarşiyi durdurmak mümkün değil. Site güvenlik elemanları pek çok yerde ancak rica ediyor. Gürültü yapmayın, çöpleri atmayın, halı silkelemeyin diye ancak rica ediyor.


Verin site yönetimlerine polis çağırma ve polis marifetiyle çözme yetkisini ve sistemini neler oluyor. Nasıl huzur geliyor , görün.


Yine site de kim kalıyor kim gidiyor. Site sakinleri kimler , daire de kimler oturuyor. Pek çok sitede belli değil. Yaptırım olmadığı için ceza da yok.


Artık sitede oturan kişi/kişiler ne zaman canı isterse o zaman gelip kaydoluyor. Bildirim yapıyor.


Bununda çözümü var. Dedik ya polis gücünden yararlanılacak diye. Hepsinde internet var. İnternet sitesi üzerinden kayıt zorunluluğu ve sorumluluğu getirin , buna uygun asayiş sistemini kurun, bildirim yapmayanları polis marifetiyle bildirim zorunluluğu getirin bir daha bu caniler sitelerde hücre evleri açar mı açmaz mı hep beraber görelim.


Bu veya bunun gibi pek çok tedbir ve düzenleme başta bu siteler olmak üzere müstakil olmayan her konuta getirilebilir ve getirilmelidir.


Milyonluk rantlarına şehri kurban ederek bu yaşamı bize layık görenlerin bu sorumluluğu da üzerine alarak, taşıyarak en yakın zamanda bu düzenlemeleri yapmasını umuyor ve bekliyoruz.


Gazetem İstanbul


Geri Dön