19 / 04 / 2024

Müteahhitler ve site yönetimi!

Müteahhitler ve site yönetimi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "müteahhitler ve site yönetimi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Konut sitesi imalatında iki safha imalat, pazarlama çabası olarak görünse de site yönetimlerinin imalatın oturuma yönelik yapılmasında ve satışa yeni ve refere müşteri çekmekte büyük katkısı vardır. Site yönetimlerini angarya olarak görmek veya tanıdıkları istihdam etme imkanı ile bazı firmalara taşere etmenin müteahhit firmanın ve markanın imajına büyük zararlar verdiği çok geç anlaşılır ve telafi edilemez bir referansa sebep olabilir. Müteahhitlerimize tavsiyemiz, site yönetimlerini resmi olarak yapı izni öncesinde ve fiili olarak hafriyatla birlikte kurmalarıdır. Bu öngörünün maliyeti firmaya değil, oturumda geçici olarak zorunlu yönetimin gider kalemi içinde olacaktır.


Kanun koyucu, site yönetimlerinin kuruluş işlemlerini KMK madde 12 ve 73 ile müteahhit firmaya vermiştir.  Müteahhit firma, yönetim planını hazırlamakla site yönetimine resmi,  oturumla birlikte geçici yönetimin organizasyonunu (personel-malzeme-eğitim-prosedür) yapmakla da fiili olarak site yönetimine zaten-resen  dahil olmaktadır.


Tavsiye olunan ve site yönetimlerine katma değer sağlayabilecek uygulama ise, müteahhitlerin yapı izni sırasında site yönetimini fiili olarak (hukuki-mali-idari-sosyal) olarak kurmasıdır. Aksi durumda oturuma yönelik senaryo ile yazılmamış yönetim planı, oturumda müteahhitlin de , markanın da imajına zarar vereceği gibi yönetim sürecinin de dar elbisesi olacaktır.


Site yönetimini resmi ve fiili olarak hafriyat öncesinde başlatmak müteahhide ek bir mali veya idari yük getirmemektedir. Çünkü özellikle personel ve malzemesiz  danışmanlık süreci söz konusudur ve bütçesi geçici yönetimle işletme projesine dahil edilmektedir.


konutsitesiyonetimi.com/MUTEAHHITDANISMANCV.pdf


Sitelerde merkezi ısınma!



Geri Dön