26 / 04 / 2024

Sitelerde merkezi ısınma!

Sitelerde merkezi ısınma!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "sitelerde merkezi ısınma" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Konuya ilişkin bir kanunla belli bir tarihten sonra ruhsat alan ve kapalı alanı belli büyüklükte olan binalar ısınmayı merkezi olarak yapmak durumundadır.


İmalatçı firma, oturum ve site yönetimi senaryosundan ziyade ticari ve sektörel ilişkiler kaygısı ile çoğu zaman verimsiz ve sürdürülebilir olmayan sistemleri tercih edebilir, etmektedir. Hiçbir malik adayı da bu konuyu dikkate almadan emlak değerini öder ve malik olur.


Merkezi ısınma ve sıhhi sıcak su sisteminin sitem tercihinin yanında okunması-paylaştırılması ve verimliliği konusu da site yönetimlerince pek umursanmaz ve iyileştirme teklifleri de dikkate alınmaz.


Çoğu sitede aidat ve bu sistem giderleri toplamı özellikle kış aylarında daire kirasına eşit hale gelir, bu da sakinler memnuniyetsizliği dolayısı ile de emlak değerini düşürür.


Çoğu site yönetimi, imalatçı firmanın anlaştığı okuma firmasının hazırladığı gider pusulalarını daireler ulaştırır ve detay kendisinde olmadığından da sosyal ilişkilerini yıpratır. Zamanla  ekipmanda oluşan arızalar, bakımsızlıktan meydana gelen verimsizlik de dikkate alınmaz ve sonrasında ve kısa sürede sistem çöpe atılacak bir hale gelir.


Sonuçta, sistem çöpe de atılmaz, ancak kullanımdan ziyade verimsizlik giderleri artırır yılda dört ay her türlü sosyal yıpranma ile süreç geçiştirilmeye çalıştırılır.


Bizlerin 32 yıllık  saha tecrübesi ve akedemisyen işbilirliği ile tespitimiz; tüm bu teknik ve sosyal verimsizliği yok etmek için danışmanlık hizmeti almak gider değil, yatırım kalemidir ve sakinler memnuniyeti üzerinden emlak değerini artırır.


www.konutsitesiyonetimi.com 



Site yönetimlerinde iyi niyet!



Geri Dön