26 / 04 / 2024

Konutta merkezi ısınma bireysel ödeme dönemi

Konutta merkezi ısınma bireysel ödeme dönemi

Aralık ayında başlayacak uygulama ile toplam bin metrekare üzerindeki binalarda merkezi ısınma zorunlu hale geliyor. Sistem, yüzde 30'a yakın tasarruf sağlıyor



Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın hazırladığı 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği' ile aralık ayından itibaren ile toplam bin metrekare üzerindeki binalarda merkezi ısınma zorunlu hale geliyor.
Uygulamanın enerji verimliliği açısından bir devrim olduğunu belirten Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB) Başkanı Ali Eren, Aralık ayında başlayacak uygulama için, "Merkezi sistem, faturalarda yüzde 30 oranında azalma vaat ediyor" dedi. Eren, 20 dairelik bir binaya ortalama 10 bin TL'ye merkezi sistem kurulabildiğini ve bunun kombiliye göre beşte bir maliyet olduğunu vurguladı. Uygulamanın yeni binalar için zorunlu olduğuna dikkat çeken Eren, merkezi sistem kullanan binalarda dairelerin ısındıkları kadar ödemeye imkân tanıyan sistemlerin geliştirildiğini anlattı.

BİREYSEL FATURA İMKÂNI

Eren, pay-ölçer aleti ile daireye giren sıcak su miktarını ölçerek veya radyatörlerin üzerinden ortaya çıkan ısıyı kalorimetre ile belirleyerek doğalgaz giderinin daire başına düşeni kadar ödenmesinin mümkün olduğunu söyledi. Türkiye'de 7 milyon 200 bin doğalgaz abonesi olduğunu ve konutların yüzde 65'inin kombi ile ısıtıldığı bilgisini veren Ali Eren, merkezi ısıtma ile doğalgazda Türkiye'nin 4 milyar dolar tasarruf sağlanacağını söyledi. Eren, sistemin kendni 1 yılda amorti edilebileceğini kaydetti.


Oylamayla geçiş

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42'nci maddesinin mevcut binalarda merkezi sistemi dönüşüm için gerekli düzenlemeleri ve uygulamaları tarif ettiğini vurgulayan Ali Eren, "Binada oturanların yüzde 51'i bireysel sistemden merkezi sisteme geçmek istediğinde dönüşüm gerçekleştirmek mümkün" dedi.
Yenişafak

Geri Dön