18 / 04 / 2024

Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçer!

Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçer!

Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçer sistemi ile ısınma konforu bozulmadan yakıt tüketiminin yüzde 30 civarında azaltılması amaçlanıyor. Isı pay ölçer sistemine geçince, odaların sıcaklığı istenilen dereceye ayarlanıyor...




Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçer!


Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçer sistemi, 2007 yılında çıkan 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile bu şekilde ısınan tüm binalara zorunlu hale getirildi. Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçer cihazı ile ısınma maliyetinin kullanım miktarına bağlı olarak paylaştırılması sağlanıyor. Isı pay ölçer cihazının konutlara takılmasıyla herkesin kullandığı kadar enerji bedeli ödemesi amaçlanıyor.


5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'na göre ısı pay ölçer cihazını takmayan binalara iskan ruhsatı verilmiyor. Mevcut binalarda ise bu cihazın takılmasından bina yöneticileri sorumlu tutuluyor. Isı pay ölçer cihazının her bir konut için ortalama maliyeti 700 lira olarak biliniyor.


Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçer sistemi ile ısınma konforu bozulmadan yakıt tüketiminin yüzde 30 civarında azaltılması amaçlanıyor. Isı pay ölçer sistemine geçince, odaların sıcaklığı istenilen dereceye ayarlanıyor. Tüketim bilgileri aylık olarak, binanın içine girmeden, uzaktan, radyo frekansı olarak okunuyor ve daire bazında ödenecek para apartman yönetimlerine gönderiliyor.


Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçerlerin yanı sıra yönetmelik gereği bütün radyatörlere termostatik vana takılması zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca termostatik vanaların oluşturacağı hidrolik dengesizlikten dolayı basınca ve debiye göre kendini ayarlayabilen sirkülasyon pompalarının tesis edilmesi gerekiyor ve böylece her bir konutun bireysel ısı harcaması hesaplanabiliyor. 



Isı pay ölçer yönetmeliği!
Isı pay ölçer nasıl çalışır?
Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?
Eski binalarda ısı pay ölçer!
Isı pay ölçer sistemi maliyeti!
Isı pay ölçer çalışma prensibi!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön