26 / 04 / 2024

Apartmanlarda ısı ölçer!

Apartmanlarda ısı ölçer!

Apartmanlarda ısı ölçer sistemi konusunda, merkezi ısıtma ile ısınan binalarda bu uygulamayı zorunlu hale getiren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında da yayınlanan yönetmelikler bulunuyor...




Apartmanlarda ısı ölçer!


Apartmanlarda ısı ölçer sistemi ile her dairenin kullandığı kadar yakıt tutarını ödemesi amaçlanıyor. Merkezi ısıtma ile ısınan binalarda bu uygulamayı zorunlu hale getiren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında da yayınlanan yönetmelikler bulunuyor. 


Apartmanlarda ısı ölçer sistemi, dairelerde her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacının kullanılmasına deniyor. Bu sistem sayesinde her daire sadece kendi kullanmış olduğu enerjinin parasını ödeyebiliyor.


Apartmanlarda ısı ölçer sistemi ile daireler ihtiyacı kadar ısı kullanabildikleri için enerji tasarrufu da yapılmış oluyor. Her daire tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerjiyi ödemek zorunda kalınmıyor. Daireler yeteri kadar ısındığından gereksiz ısınma sonucu yakıt israfı da olmuyor. 


Apartmanlarda ısı ölçer sisteminde, dairelere ait tüm radyatörlerin termostatik vanalarının açık konumda tutulma zorunluluğu olduğundan daireler arası ısı dengesi sağlanmış oluyor ve ısı kaybı da en aza indiriliyor. Böylede konutların değeri artıyor, satış ve kiralama daha kolay oluyor.


Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. 

Binalarda enerji performansı yönetmeliği gereğince, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemlerini kullanmak zorunda kaldılar.



Isı pay ölçerlerin yılda yüzde 40 tasarruf yapması hedefleniyor!
Isı pay ölçer kullanımı zorunlu mu?
Isı pay ölçer artık her dairede olacak!
Isı pay ölçer sistemi maliyeti!
Isı pay ölçer çalışma prensibi!
Pay ölçer sistemi fiyatları!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön