25 / 04 / 2024

Merkezi ısıtma nedir?

Merkezi ısıtma nedir?

Apartmanlarda kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan ısı ölçer sisteme ısı pay ölçer sistemi deniyor. Peki, merkezi ısıtma nedir?



Merkezi ısıtma nedir?

Bir merkezden elde edilen ısıtma enerjisinin binalara dağıtılmasını ve bağımsız bölümlerin ısıtılmasını sağlayan sisteme merkezi ısıtma sistemi deniyor.


Merkezi ısıtma sistemli binalarla ilgili yönetmelik gereği, Türkiye’de bulunan çoğu dairenin pay ölçer sistemi kullanması gerekiyor. Bu sistem her dairenin  tükettiği kadar ısı parası ödemesini sağlayan bir sistem olarak ifade ediliyor. 


 Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılıyor.


Isı pay ölçer her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacına deniyor. Isı pay ölçer sistemiyle her daire kullanmış olduğu enerjinin parasını ödeyebiliyor.


Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplıyor. Isı pay ölçer sisteminde gider paylaşımlarının yasaya uygun olarak yapılması veya buna uygun hesaplama yapan yazılımların kullanılması önem teşkil ediyor. 



Isı pay ölçer kullanmak yasal olarak zorunlu mu?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön