25 / 04 / 2024

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

Kiralarla yarış halinde olan aidat tutarları 2022 yılı için tekrar belirlenecek. Özellikle güvenlik ve temizlik personeli olan konut sitelerinde personel gideri asgari ücrete yapılan zam oranında yükselecek. Bu da aidatıın artmasına neden olacak en önemli kalemlerden.



Son senelerde kiralarla yarışan aidatlar için zam dönemi başladı. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre;  aidatlara uygulanacak zamlarda kirayı aşmama haricinde yasal bir sınır bulunmuyor, genellikle enflasyon, asgari ücret artış oranı veya yönetimce tespit edilen farklı bir rakama göre yapılıyor. Bu sene konut fiyatlarındaki rekor artışlar, bazı gider kalemlerinde meydana gelen döviz kaynaklı fiyat yükselişleri, asgari ücretteki yüzde 50 artış sonrası görevlilerin maaşlarına uygulanacak zam ve yüzde 21.31 olan senelik enflasyon aidatların da uçmasına neden olacak. 

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

ÇALIŞAN MALİYETİ

Asgari ücret çalışanlara rahat bir nefes aldırsa da temizlik görevlisi ya da güvenlik görevlilerinin çalıştığı kontu sitelerinde personel maliyetini yükseltecek. Personel giderleri, asgari ücrete gelen yaklaşık yüzde 50 zam paralelinde artacak. Diğer taraftan temizlik ürünlerine yapılan zamlar, bakım maliyetleri, genel giderler de hesaplanarak ortalama bir oranın belirlenmesi gerekli olacak. Bu oranın hakkaniyetli olması için site sakinlerinin ortak karara varması gerekiyor.

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

TOPLANTI ÖNEMLİ

Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde site aidatlarını tespit etme, artırma ve azaltma hakları site yönetiminde bulunuyor. Aidatları belirlemek için kat malikleri kurulu, senede bir defadan az olmayack şekilde yönetim planında belirtilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse her takvim senesinin ilk ayında toplantı yapıyor. Bu toplantılar genelde Kasım ile Şubat ayları arasında gerçekleştiriliyor. Fahiş aidatlarla karşılaşılmaması amacıyla konut sahiplerinin bu toplantılara katılımı önem arz ediyor. Çünkü bu kurulda, maliklerin sayı ve arsa payı açısından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar alınıyor. 

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

VEKİL ATANABİLİR

Toplantılara katılım olmazsa aidat yükselişlerine, kurula katılan az sayıdaki kişi tarafından karar verilebiliyor. Toplantıya katılım sağlanamıyorsa, vekil atanmasına da imkan sunuluyor. Fakat 40 ve daha az sayıda birimin bulunduğu binalarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekalet edebiliyor, 40’ı aşkın birim bulunuyorsa bir kişi oy sayısının yüzde 5’inden fazlasını kullanmak üzere vekil atayamıyor. 

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

İTİRAZ HAKKI VAR

Kat malikleri kurulu tarafından verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan fakat karşı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ayda, toplantıya katılım göstermeyen her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay sürede ve genel kurul davetiyesi eline ulaşmayanların altı ayda sulh mahkemesine iptal davası açma imkanı bulunuyor. Davayı bir kat malikinin bile açması yeterli sayılır. 

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

GİDERLER ARTTI

Toplu yaşam alanlarındaki yöneticiler, sakinler ve üye iş yerleri için geliştirilmiş yapay zeka tabanlı online bir platform olan Apti’nin kurucu ortağı Ali Emre Erişen, site yönetim bütçesi başlıca gider kalemlerinin personel ücret giderleri, teknik bakım ve malzeme giderleri, ortak alan elektrik, ısınma ve su giderleri, ofis ve ortak alan malzeme giderleri olduğuna vurgu yaparak, “2022’de doğalgaz, su ve elektrik zamları ile asgari ücretin artışı nedeniyle, site aidatlarında yüzde 40-55 arası bir artış öngörüyoruz” diye konuştu.

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

YA METREKARE YA ARSA PAYI

Aidatı tespit etmek için öncelikle aidat hesaplanacak apartman ve sitenin giderleri belirlenir. Buna ‘işletme projesi’ ismi verilir. İşletme projesi hesaplandıktan sonra ya evin metrekaresi ya da arsa payı oranında yönetim planındaki dağıtım yöntemine göre aidat hesaplanır. Genel giderlerin kat malikleri arasında nasıl paylaştırılacağına ilişkin yönetim planında bir hüküm bulunmuyorsa ‘kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi’ giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa kat malikleri eşit şekilde katılacak, ‘anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme’ giderlerine ve giderler için alınacak avansa ise arsa payları oranında katılım gösterecekler.

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

KİRACILAR ÖDER Mİ?

Eğer konutta kiracı varsa kiracı, kira sözleşmesinde aksi kararlaştırılmadıkça kiralananın olağan kullanımı için gereken temizlik ve bakım giderlerini ödemekle sorumlu. Fakat kiracı, yatırım bütçesi yani demirbaşlara ilişkin masraflara katılmakla yükümlü değil. Aidatı kiracıdan alamayan site yönetiminin konut sahibine başvurma hakkı mevcut. Bu sebeple konut sahipleri, kiracısından aidatın ödendiğine ilişkin banka dekontunu istemeli. Diğer taraftan aidat bedeli evin kira ücretini geçemez.

Konut sitelerinin aidatlarına 2022 zammı geliyor!

KULLANMA HAKKINDAN VAZGEÇİLEMEZ

tüm bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve faydalanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlerle ilgili ortak giderler bütün kat maliklerince karşılanır. Kat malikleri, kullanma hakkından vazgeçmek ya da yararlanmaya gerek ve ihtiyaç olmadığını iddia etmek suretiyle aidat ödemekten kaçınamaz.

Apartman aidatlarında üst sınır ne? 

Konut sitelerinde aidatı kim ödemeli?


Geri Dön