26 / 04 / 2024

Konut sitesi aidatlarında zam dönemi başlıyor! Aidatlara yüzde 60'lık dev zam kapıda...

Konut sitesi aidatlarında zam dönemi başlıyor! Aidatlara yüzde 60'lık dev zam kapıda...

Kiralarla yarışan aidatlar için zam dönemine resmen giriliyor. Bu ay ve önümüzdeki ay apartmanlarda toplantılar yapılacak, yeni aidatlar belirlenecek. Aidatlar için dudak uçuktan bir zam gündeme geldi. İşte ayrıntılar...



Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Aidatı belirlemek için öncelikle binanın bir işletme projesinin olması gerekli. Bu projede gayrimenkulün bir yıllık tahmini gelir ve gider tutarları, giderlerden her kat malikine düşecek tahmini tutar, her kat malikinin vermesi gereken aidat tutarı bulunuyor. 

Kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma bulunmadıkça: 

Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit şekilde;

Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü tutuluyor.

Konut sitesi aidatlarında zam dönemi başlıyor! Aidatlara yüzde 60 lık dev zam kapıda...

AİDAT ARTIŞI NASIL BELİRLENİYOR? 

Binalarda kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman belirtilmemişse her takvim yılının ilk ayı içinde alınıyor. 

Kurul, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar alıyor. 

Yıllık aidat zamlarına da bu toplantılarda karar veriliyor. Sürpriz artışlarla karşılaşmamak için bu toplantılara katılım gösterilmesi ve oy kullanılması gerekiyor. Toplantıya katılamayanlar, vekil atama hakkına sahip. Aksi durumda takdirde toplantıya katılan az kişinin belirlediği rakamda karar verilebiliyor. 

Konut sitesi aidatlarında zam dönemi başlıyor! Aidatlara yüzde 60 lık dev zam kapıda...

Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan fakat karşı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve genel kurul davetiyesi eline ulaşmayanlar altı ay içinde sulh mahkemesine iptal davası açma hakkına da sahip. 

HER DAİRE ÖDÜYOR 

Aidat ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından dava açılabilir, icra takibi başlatılabilir. 

Kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemek zorunda. 

Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan yararlanmaya ihtiyaç olmadığını iddia ederek aidat ödemekten kaçınamıyor.

Konut sitesi aidatlarında zam dönemi başlıyor! Aidatlara yüzde 60 lık dev zam kapıda...

KİRA TUTARINI AŞAMAZ 

Eğer dairede kiracı varsa kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü oluyor. Fakat, kiracı, demirbaşlarla ilgili masraflara karışmıyor. Eğer kat malikinden bu masraflara ilişkin borç temin edilemiyorsa, kiracı müştereken ve müteselsilen sorumlu olur. Fakat kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira tutarı ile sınırlı olup, gerçekleştirdiği ödeme kira borcundan düşülür. Yani, ödemesi kirayı aşamaz. 

EN YÜKSEK AİDAT HANGİ İLDE? 

Yapay zeka tabanlı site yönetimi uygulaması APTİ’nin verilerine göre; aidat ortalamasının en yüksek olduğu yerler İstanbul’da Şişli, Beşiktaş ve Beykoz; Ankara’da Çankaya, Gölbaşı ve Etimesgut; İzmir’de ise Çeşme, Konak ve Kemalpaşa ilçeleri olarak belirlendi. 

Konut sitesi aidatlarında zam dönemi başlıyor! Aidatlara yüzde 60 lık dev zam kapıda...

Her ay ortalama ödenen aidat tutarları Beşiktaş’ta 1.700 lira, Şişli’de 1.300 lira, Beykoz’da 1.000 lira seviyelerinde seyrediyor. Ankara’da Çankaya ilçesinde ödenen ortalama aidat tutarı 650 lira, Gölbaşı’nda 500 lira, Etimesgut’ta 320 lira, İzmir’de Çeşme’de 800 lira, Konak’ta 550 lira, Kemalpaşa’da ise 500 lira şeklinde belirtiliyor. 

EYT'lilere Bakan Bilgin'den son dakika şoku! İşte yaş sınırı ve o tarih...

Çocuklu hanelere 1259 TL destek ödemesi! SED yardımı başvuruları nereden yapılır, başvuru şartları neler?

Başvurusu onaylanan herkes her ay 1250 TL destek alacak! Aralık ayı ödemeleri peş peşe yatacak! Aile Destek Paketi 2022

 


Geri Dön