26 / 04 / 2024

Konut stokların bitmesi ile fiyatlarda ciddi artışlar olacak!

Konut stokların bitmesi ile fiyatlarda ciddi artışlar olacak!

TÜİK’in açıkladığı inşaat sektörü güven endeksi ve yeni yapı ruhsatı verileri ve inşaat maliyet endeksleri değerlendirildiğinde, konut fiyatlarında stokların bitmesi ile ciddi artışlarının yaşanacağı görülüyor…



İnşaat sektörü güven endeksi hızla düşüyor. Yeni konut izinleri 2018’in ilk 9 ayında neredeyse yarı yarıya düşüş gösteriyor. İnşaat maliyetleri bir önceki yıla oranla üçte bir oranında arttı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir öndeki ayda 58,7 iken, Kasım ayında yüzde 3,5 oranında azalarak 56,6 oldu. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan satısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 2,5 azalarak 45,4 ve 67,7 oldu.

Ayrıca belediyeler tarafından yeni konut yapımı için verilen yapı ruhsatlarının 2018 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre bina sayısı yüzde 41,4, yüzde 55,1 değeri yüzde 44,7 daire sayısı yüzde 58,6 azaldı.

İnşaat maliyet endeksi de (İME), 2018 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6,10, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,36 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 8,37, işçilik endeksi yüzde 0,66 arttı. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 41,09, işçilik endeksi yüzde 16,87 arttı.

Kredi Pazarı’nda yer alan habere göre; Durum bu şekilde oluna eldeki stokların bitmesiyle konut fiyatlarının ciddi oranda artışa geçeceğini söylemek zor olmaz.

Bankaların konut kredisi faiz oranlarının son aylarda hızla artmasından sonra kredili konut satışları durma noktasına geldi. Bu süreçte konut sektörü de elde kalan stokları bitirmek ve konut satışlarını canlandırmak için birçok kampanya ile indirimler ve düşük faizli ipotekler uyguladı.

Bankaların konut kredisi faiz oranları düşmeye başladı. Analist ve uzmanların tahminleri ilerleyen süreçte konut kredisi faiz oranlarının daha da düşeş göstereceği şeklinde. Fakat bu sefer de konut fiyatlarının artması bekleniyor.


Geri Dön