27 / 04 / 2024

Konut stokunu eritmek isteyen firmalar faiz indirimiyle harekete geçti!

Konut stokunu eritmek isteyen firmalar faiz indirimiyle harekete geçti!

Özel sektörde de konut faizi yüzde 1'e yaklaştı. Konut kredi faizlerindeki indirim konut stokunu eritmek isteyen inşaat firmalarını harekete geçirdi…



Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden biri olan Bursa, gayrimenkulde de önemli projelere ev sahipliği yapıyor. Sanayileşmenin getirdiği gelişmeyle birlikte İstanbul'a yakın olması, doğası ve tarihi yapılarıyla yabancıların da konut almak için tercih ettiği Bursa, en son açıklanan ağustos ayı verilerine göre en çok konut satılan beşinci il konumunda. 2019 yılının ağustos ayı sonu itibariyle Bursa'da toplam 29 bin 850 adet konut satışı gerçekleşti. Bursa, yabancıya konut satışında ise İstanbul, Ankara, Antalya'dan sonra dördüncü sırada geliyor. Bursa'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 76 TL, ortalama konut fiyatı ise 280 bin 260 TL olurken, ortalama kiralar ise bin 195 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi de 19 yıl olarak ifade ediliyor. Bursa'da konut satış fiyatlarının en yüksek olduğu ilçeler sırasıyla Mudanya, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım ve Kestel. Mudanya'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 358 TL, Nilüfer'de 2 bin 300 TL, Osmangazi'de bin 966 TL, Yıldırım'da bin 947 TL, Kestel'de ise bin 854 TL olarak ifade ediliyor.

Capital'de yer alan habere göre; Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com'un CEO'su Görkem Öğüt Bursa'da son 4 yılda konut satış fiyatlarının ortalama yüzde 60,50 oranında artış gösterdiğini belirtiyor. Bursa'nın Türkiye'de en fazla konut satışı yapılan beşinci il konumunda olduğunu kaydeden Öğüt, "2019 yılında Ağustos ayı sonu itibariyle Bursa'da toplam 29 bin 850 adet konut satışı gerçekleşti. Bursa, yabancıya konut satışında İstanbul, Ankara, Antalya'dan sonra 4'üncü sırada geliyor' diyor.

Faiz indirimi beklentiyi pozitife çevirdi

Türkiye'nin en hızlı büyüyen alanlarından biri olan gayrimenkul, ekonomideki daralma, konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi, yatırımcının yatırımlarını mevduata yöneltmesi gibi sebeplerden satışlarında gerileme sürecine girmişti. Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı, kamu ve özel bankaların faizlerini indirmeleriyle birlikte konut kredi faizlerinde indirim yarışı başladı. Ziraat, VakıfBank, Halkbank ağustos ayında konut kredisinde faiz oranlarını yüzde 0.99'a çekmişti. Bu dönemde özel bankalarda konut faizi yüzde 1.30'un üzerindeydi. Son indirimle özel sektörde de konut faizi yüzde 1'e yaklaştı. Konut kredi faizlerindeki indirim konut stokunu eritmek isteyen inşaat firmalarını harekete geçirdi.

Çeşitlilik arttı

Son yıllarda Bursa'da konut projelerinin gerek konumları, gerekse konseptleri bakımından çeşitliliğinin arttığını dile getiren TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Yöneticisi Miray Beğendi Solak, son 10 yılda Nilüfer ilçesinde konut projelerinin dikkat çekici bir şekilde arttığını söylüyor. Solak, "Özellikle, Balat, Özlüce, Altınşehir'de lüks konsept konut projeleri göze çarpıyor. Odunluk Mahallesi, konut projeleri, son 5 yılda inşaatı tamamlanan otel ve iş merkezleriyle beraber bölgenin prestijini arttıran ve kentin cazibe merkezi olarak yükselen bölgesi olarak ön plana çıkıyor. Son 2 yıl içinde Nilüfer ilçesinde 1+1 ve 2+1 stüdyo dairelere kıyasla Loft konseptli lüks konut projelerinde de artış söz konusu olduğu görülüyor. Mudanya ilçesinde ise yapımı tamamlanan ve devam eden deniz manzaralı lüks konsept konut projeleri dikkat çekmektedir. Mudanya yazlık bölge olmaktan çıkmayı hedeflemiş durumda ancak doluluk oranının az olması ve buna bağlı olarak sosyal ve ticari alanların yetersiz olması, iş merkezlerine olan uzaklığı ve ulaşım kısıtlılığı gibi nedenlerle henüz dört mevsim yeterli doluluk oranını sağlamış durumda değildir. Bunun yanında, İstanbul'a yakınlığı, deniz ve doğal güzelliklere sahip olması gibi özellikleri şehir dışından bu bölgeye talebi artırıyor" diyor.

Kentsel dönüşüm projeleri tamamlanıyor

Türkiye'nin birçok noktasında başlayan kentsel dönüşüm hamlesi Bursa'da da yaşanıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Yöneticisi Miray Beğendi Solak, kentte çok fazla boş arsa stoğunun olmadığına işaret ediyor. Bu nedenle yerleşimi oturmuş merkez ilçelerinde ise geçmiş 2 yıl içinde başlayan kentsel dönüşüm projelerinin çoğunun tamamlanmak üzere olduğunu belirten Solak, "Kentsel dönüşüm projeleri ile yaşı fazla olan konutların değeri önemli ölçüde artmıştır. Ayrıca kentsel dönüşüm projelerinin yapım „ süreciyle evlerinin yeniden inşa edilmesini bekleyen ev sahiplerinin süreli ev arayışlarıyla konut kiralama piyasasında da kent genelinde büyük bir artış yaşanmıştır. Genelde orta ve orta alt gelir grubuna hitap eden Yıldırım ilçesinde, yeni yapılaşma oranının çok düşük olmasıyla buna bağlı olarak konutların metrekare birim değerlerinin kent geneline göre kısmen daha düşük kaldığını söylemek mümkün" diye konuşuyor.
 

2019 Ekim'de 142 bin 810 konut satıldı!

Konut kredisi faiz oranları düşmeye devam eder mi?
 


Geri Dön