19 / 03 / 2024

Konut stokunun üçte biri defolu!

Konut stokunun üçte biri defolu!

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, plansız inşa edilen konutların stoku şişirdiğini belirterek “Aslında stokun üçte biri defolu ürün diyebiliriz” dedi…



Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık' konut sektöründeki durgunluğa dair önemli açıklamalarda bulundu. Sabah’tan Seda Tabak’ın haberine göre Akbalık, ulaşım sorunu olan ve planlanmadan inşa edilen yapıların stoku şişirdiğini ifade ederek, "30 metrekare salon, 35 metrekare ebeveyn odası ya da 7-8 metrekare ebeveyn odası yapıyor. Ulaşımın olmadığı yere ev dikiyor. Bu evler satılamaz, bunlar defolu ürünler. Yıllardır bu şekilde yapılıp satılamayan konutlar stok oluşturuyor. Biz tekstilciyiz, yaptığımız ürünlerin defolusu çıkıyor. Biz bunları ikinci kalite olarak üçte bir fiyatına satıyoruz. Bu evler de ikinci kalite. Kimse bu şekilde ayıklamadığı için stok çok büyükmüş gibi gözüküyor. Aslında stoku analiz ettiğinizde stokun üçte biri defolu ürün diyebiliriz" diye konuştu.

Konut stokunun iyi bir incelemeden geçmesi gerektiğini belirten Akbalık, "Doğru projelendirilmiş, doğru yerlerde olan nitelikli ürünler de satışlar devam ediyor. Konut satarken artık tek başına konut değil, çevresini de satıyorsunuz. Bu yüzden çevredeki parametreleri doğru oluşturmanız gerekiyor" dedi.

Konut stokunun üçte biri defolu!

Akbalık, Türkiye'de projelerin finansman desteğine ya da satılıp satılmayacağı gibi durumlara bakılmaksızın projelerin inşa edilmesini eleştirdi. Türkiye'de, yüzde 12 ile 13 oranında markalı konut yapanların olduğunu belirten Akbalık, "Sektörün geriye kalanını isimsiz müteahhitler oluşturuyor. Bugün Türkiye'de konut yapmak isteyen çok rahat bir şekilde sektöre girebiliyor. Bakanlık, müteahhitleri kategorilere ayırdığı kanun ile herkesin sektöre girmesini kontrol altına alacak. Sadece parası olan ya da sadece bu işi bilen sektöre giremeyecek. Para, piyasa bilgisi, bu işi yapma ehliyeti ve diğer kriterleri bir arada bulunduran insanların bu işi yapması gerekiyor" açıkmalarında bulundu.

Akbalık, Hollanda’yı örnek göstererek, bir proje yapılmadan önce fizibilitesinin iyice incelendikten sonra, devletin finansman getirmeden yapıma izin vermediğini ekleyerek sözlerine şu şekilde devam etti.

Büyükyalı'da evlerin yüzde 40'ı satıldı

"Ev alanların yüzde 98'i ise yaşamak için aldı. Büyükyalı'nın bu başarısı tesadüf değil. Büyükyalı'yı hayata geçirmeden önce bazı araştırmalar yaptık. Farklı meslek grubundan yaklaşık 40 ismi aynı çatı altında buluşturduk ve arama konferansı gerçekleştirdik" 

Gastronominin merkezi olacak

"Büyükyalı Bulvar, kendine has tarzlarıyla Türk ve dünya mutfağının en lezzetli yemeklerini sunan seçkin restoran ve kafeleri, ödüllü şefleri, organik pazarı ve gurme marketiyle gastronomi dünyasının yeni ve değişmez merkezi olacak"

Ahmet Akbalık, Anadolu'nun En Etkin 50 İş İnsanı listesinde 37'nci sırada!


Geri Dön