23 / 04 / 2024

Konut talebi şehirden yeni merkeze kaydı!

Konut talebi şehirden yeni merkeze kaydı!

Yapılan yatırımlarla marka değeri yükselen bölgeler kiralık ve satılık taleplerinde başı çekiyor. En fazla talep gören ilçe ise Başakşehir oldu.



Mega kent İstanbul’da okul, metrobüs, AVM ve hastanelerle değerini yükselten bölgeler, dar ve orta gelirlilerin yeni adresi oldu. Yeni Şafak'tan Hamide Hangül'ün haberine göre, ev talebinin kent merkezinden daha çok merkeze yakın yerlerde yoğunlaşmasında Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Başakşehir, Kayaşehir,  Anadolu Yakası’nda Kartal, Fikirtepe, Maltepe öne çıktı. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının da etkisiyle son bir senede konut fiyatları Başakşehir ilçesinde yüzde 80, Kayaşehir ve Arnavutköy'de ise yüzde 100 oranında arttı.

Konut talebi şehirden yeni merkeze kaydı!

METRO HATLARI BESLİYOR

Mega kent İstanbul’da son bir senede yaşanan konut talebini masaya yatıran UPARAZZİ Arsa Arazi Uzmanlığı Genel Müdürü Hakan Erilkun konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada İstanbul’da kentin köklü merkezlerinden ziyade, merkeze yakın toplu konut bölgelerine konut talebinin arttığını kaydetti. Hakan Erilkun, “Özellikle Kadıköy’den Beylikdüzü TÜYAP’a kadar uzayan metrobüs hattının, sürekli yenileri eklenen metro hatlarıyla beslenmesinden dolayı İstanbul’da yakın geçmişe kadar merkeze uzak görünen yerler artık yeni merkezler halini aldı. Bu da fiyatların artmasına neden oldu” şeklinde konuştu.

KAYAŞEHİR’DE EN DÜŞÜK KİRA BEDELİ NE KADAR?

Erilkun en fazla talep gören noktaları şu cümlelerle açıkladı: “Orta düzey gelir gruplarında Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü ve Başakşehir, Anadolu Yakası için Fikirtepe, Kartal ve Maltepe, orta ve alt düzey gelir grubu için Avrupa Yakası’nda Kayaşehir oldu. Kayaşehir’de geçtiğimiz yıl 1.000 TL’ye verilen 2+1 dairelerin fiyatı bu yıl bölgedeki arz fazlalığına rağmen 1.700 TL’de seyrediyor.”

Konut talebi şehirden yeni merkeze kaydı!

Erilkun, son zamanlarda yükselen bölgelerle ilgili ise şunları söyledi:

Fikirtepe: Kentsel dönüşümün en sancılı bölgelerinden olan ve halen gecekondular arasında yükselen Fikirtepe’de fiyatlar konut projeleri ve mevcut yapılara göre değişiklik gösteriyor. Bölgede eski yapılarda 2+1 dairede yaklaşık 2.250 TL olan kiralar, projelendirilen aynı nitelikte bir dairede minimum 4.000 TL’ye çıkıyor. Projelerdeki aidat fiyatları ve asgari yaşam koşulları da dikkate alındığında, talep yoğunluğunun arz fazlalığının gerisinde kaldığı söylenebilir.

Kartal ve Maltepe: Bu bölge marmaray, metro ve diğer toplu ulaşım araçlarının yanısıra, köklü merkezlere yakınlığıyla yoğun talep almaya devam ediyor. Arazi bulunurluğuyla da inşaatçıların radarında. Bu bölgelerden biri olan Kartal / Maltepe hattında en çok talebi Soğanlık, Cevizli ve Başıbüyük görüyor. Cevizli ve Soğanlık’ta 100 metrekare kiralık daireler 2.500 TL, Başıbüyükte 2.500 - 2.800 TL aralığında seyrediyor.

 

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?


Geri Dön