26 / 04 / 2024

Konut yardımı 45 bin TL'ye çıkabilir!

Konut yardımı 45 bin TL'ye çıkabilir!

Kabul edilen “Torba Kanun’dan çok sayıda müjde çıktı. 47 bin öğretmen kadrosunun ataması yıl sonuna kadar yapılırken, çeyiz yardımı, yüzde 20 konut edindirme desteği ve devlet çocuk yardımı kabul edildi.



Çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısı, 47 bin öğretmen kadrosu düzenlemelerini de içeren "Torba Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla, Milli Eğitim Bakanlığına 47 bin öğretmen kadrosu ihdas ediliyor. Öğretmen unvanlı kadrolardan 35 bin adedi ile Bakanlığa ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320 adedine, Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31 Aralık 2015'e kadar atamalar gerçekleşecek. 


ÇEYİZ HESABINA DESTEK GELDİ 

Yeni düzenlemeyle bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin lirayı geçemeyecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak 


KONUTTA YÜZDE 20 DEVLET KATKISI

Bankada TL cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirayı geçemeyecek. 


Üçüncü çocuğa 600 TL

Türk vatandaşlarına, birinci çocuk için 300, ikinci çocuğuk için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 lira doğum yardımı yapılacak. Doğum yardımı, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilecek. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi'ndeki kayıtlar esas alınacak. 


Yatırımcıyı yanıltana 5 yıl hapis

Kredi sistemini desteklemek amacıyla firmalara kredi garantisi veren garanti kurumlarına 2 milyar liraya kadar kaynak aktarılabilecek. Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan ve bu suretle menfaat sağlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.


45 BİN LİRAYA ÇIKABİLİR

KONUT yardımı için üst limit 15 bin lira olarak belirlendi. Fakat bu rakam Bakanlar Kurulu kararıyla üç katına çıkarılabilecek.


Akşam 


Geri Dön