19 / 04 / 2024

Konut yatırım aracı olarak cazibesini artırdı!

Konut yatırım aracı olarak cazibesini artırdı!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Kasım ayına ilişkin konut satışlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Maya, insanların konutu enflasyona karşı kendilerini koruma aracı olarak görmeleri sebebiyle satışların tavan yaptığını belirtti.



Merkez Bankası’nın ve kamu bankalarının faiz düşürdüğü, TL'nin de aylık bazda son 20 senenin en sert değer kaybını kaydettiği Kasım 2021'de konut satışlarında ciddi artış gerçekleşti. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye'de konut satışları Kasım'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 59,0 yükseldi ve 178 bin 814 oldu.

Konut yatırım aracı olarak cazibesini artırdı!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Kasım ayına ilişkin konut satışlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Maya, “Kasım’da satışlardaki sert yükselişte insanların konutu enflasyona karşı kendilerini koruma aracı olarak görmeleri etkili oldu. Bunu hazirandan itibaren gözlemliyorduk. Ama kasım ayında bu tavan yapmış durumda” ifadelerini kullandı. Maya, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

“Kasım ayında bu kadar bir güçlü bir veri gelmesindeki bir diğer etken kamu bankalarının konut kredi faizlerini düşürmesi. Birinci el konutlarda yüzde 1.20, ikinci el konutlarda yüzde 1.29 seviyesine çekildi. Bu da ipotekli konut satışlarını artırdı.”

Konut yatırım aracı olarak cazibesini artırdı!

Maya, kiralardaki yükselişin de konutun bir yatırım aracı olarak cazibesini artırdığına dikkat çekerek, “Kira artışları enflasyonla birleşince tekrar yatırım amaçlı alımları hareket geçirdi… Paranız TL’de kaldığında aslında negatif faizde kalıyorsunuz. Konut aldığınızda ise yatırımınızın sürekli kıymetleniyor olması burada belirleyici” açıklamasında bulundu.

2021 Kasım'da 178 bin 814 konut satıldı!

Konut kredisi faiz indirimi satışları uçurdu!

Konut satışlarında çifte rekor geldi!


Geri Dön