28 / 03 / 2024

Konut yatırımında tercih edilen ilk 5 şehir!

Konut yatırımında tercih edilen ilk 5 şehir!

Türkiye’de en çok satılık daire aranan ilk 5 şehir sizler için araştırıldı. Konut yatırımındaki gelişimi gösteren analizler sonucunda Ekim ayı verilerine göre en çok konut aranan 5 il İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Aydın oldu.



Emlakjet konut yatırımlarında öne çıkan şehirleri analiz etti. Analizinde nüfus, büyüklük, gayrimenkulde gelişen ilçeler, nitelikle konut ihtiyacı, inşaat firmalarının, üretimin ve mega projelerin merkezi olan İstanbul, yine sektörün öne çıktığı şehir olurken, İstanbul'u  İzmir  ve  Ankara  arasındaki rekabet takip etti. İstanbul’da En Gözde Üç İlçe  Emlajet Ceo’su Tolga İdikat, Emlakjet’in Kasım verilerine göre İstanbul’da konut ararken en çok talep edilen 3 ilçenin Küçükçekmece, Beylikdüzü ve Bahçelievler olduğunu söyledi. İdikat, “İstanbul’da merkez bölgelere göre daha uygun fiyat segmentinde olan bölge Küçükçekmece, Beylikdüzü ve Bahçelievler ilçeleri diğer bölgelere göre daha çok tercih ediliyor. Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa verilerinden edindiğimiz verilere göre, Küçükçekmece’de ortalama konut satış fiyatı 332.700 TL, geri dönüş süresi ise 21 yıl. Beylikdüzü ilçesinde ortalama konut satış fiyatları ise 299.874 TL olarak belirlenirken bu bölgedeki konutların ortalama geri dönüş süreleri ise 20 yıl. Bahçelievler ilçesine bakıldığında ise konutların ortalama fiyatları 308.300 TL dolaylarında, konutların geri dönüş süresi ise 21 yıl’’ diye konuştu. 

‘’Konut Satışlarında İzmir ve Ankara İkincilik Rekabetinde’’

Ankara’nın gayrimenkulde yükseldiğine işaret eden İdikat, TÜİK 2019 Ekim verilerine göre Ankara’nın yüzde 9.8 oranı ve 13 bin 978 konut satışı ile Türkiye’nin önde gelen beş ili arasında yer aldığını söyledi. Ankara’da konut geri ödeme süresinin ortalama 19 yıl ile diğer şehirlere göre avantaj sağladığına ve Başkentlilerin ekonomik gücünün konut almak için daha yüksek olduğunu belirten İdikat, Ankara’da Eskişehir Yolu, İncek, Yaşamkent ve Çayyolu gibi planlı yerleşim bölgelerinin önemli yer teşkil ettiğine, İncek’le beraber Çankaya ve Oran’ın da hızla büyüyen alanlar olduğunu söyledi. İzmir’in ise İstanbul’dan sonra hem yatırım hem oturmak en çok tercih edilen şehir olduğunu söyleyen İdikat, “Geçen yıl İstanbul’dan İzmir’e göç edenler TÜİK verilerine göre 210 bini aştı. İstanbul-İzmir arasını üç buçuk saate indiren Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi ile İstanbul’dan gelen talep arttı. Değerlenme potansiyeli olan Harmandalı ve Ulukent ile markalı projelerle önde olan İzmir’in yeni kent merkezi Bayraklı-Turan-Salhane, yatırım için en önemli bölgeler” ifadelerini kullandı.

Konutta rağbet gören iller neden ilgi çekiyor?

Tolga İdikat, İstanbul, Ankara ve İzmir sonrasında alıcıların en çok araştırdığı beş il ve bu illerin konutta yükseliş nedenlerini şu şekilde açıkladı:
1- Antalya: Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehri olan Antalya, son dönemde aldığı göç ile dikkat çekiyor. İlçe gayrimenkul piyasasında en çok turizm alanındaki gelişimiyle ön planda. Oturum için en ideal bölgeler Kepez ve Muratpaşa, lüks konutların merkezi Konyaaltı’ndaki Konaklar, markalı konutların merkezi Muratpaşa ilçesindeki Lara ve Fener olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte kentsel dönüşümün yoğunlaştığı yerler Kepez, en hızlı gelişen ve değerlenen ilçeler ise Döşemealtı ve Aksu.

2- Aydın: Yabancı yatırımcıların yakın markajındaki Aydın’da en gözde alanlar tarihi ve turistik güzellikleriyle Didim ve Kuşadası. İl merkezinde yeni yerleşime açılan Mimar Sinan, Girne, Zeybek mahalleleri aynı zamanda yeni yatırımların başladığı bölgeler. İlerleyen yıllarda yıllık ortalama yüzde 15-25 seviyelerinde değer artışı bekleniyor.

3- Bursa: Üretimin merkezi konumunda olması, İstanbul’a yakınlığı, Ege’ye ulaşım için geçit oluşturması, Mudanya’nın önemli bir liman olması, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi ve İzmit Körfez Geçiş Projesi sayesinde Bursa gayrimenkul sektörü için ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Nilüfer merkez, hem oturum hem de ofis binaları için, Özlüce de yatırım için ideal bölgeler. Mudanya’ya doğru değerlenmenin artması öngörülüyor.

4- Sakarya: İstanbul’a çok yakın olması nedeniyle dikkat çeken Sakarya, önemli bir liman ve sanayi kenti olan Kocaeli bölgesinde yer almasıyla cazip. Cengiz Topel Havalimanı, İzmit Körfez Geçişi ve İstanbul-Bursa-Balıkesir İzmir Otoyol projesi, Kuzey Marmara Otoyol projesi, Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü, İzmit kent merkezi tramvay çalışması gibi önemli projeler bölgeye ilgiyi yükseltiyor.

5- Muğla: Yazlık konut satışlarında yabancılar için de gözde olan Muğla’da yatırımcılar için öne çıkan bölgeler Fethiye, Yalıkavak ve Marmaris. Fethiye’de son yıllarda yükselen bölgeler arasında Tuzla, Taşyaka, Babataşı, Ovacık ve Hisarönü yer alırken, kentin gayrimenkulde gelişim potansiyeline sahip bölgesi Karagedik. İmarlı arsa stokunun bölgede yer alması, İzmir yoluna yakınlığı gibi etkenler, bölgeyi yatırımcılar için cazip hale getiriyor. Bodrum’da Yalıkavak’ın doğal güzellikleri, manzara imkanı sunan topoğrafik yapısı, üst segment prestij algısı bu bölgeyi cazip kılan en önemli etkenler. Marmaris’te ise Trunç Mahallesi ve Çamdibi Mahallesi yazlık sektörü açısından öne çıkıyor.

Yabancılar en çok bu bölgelerden konut aldı!


Geri Dön