20 / 04 / 2024

Konutlarda brüt ve net inşaat alanları nasıl hesaplanır?

Konutlarda brüt ve net inşaat alanları nasıl hesaplanır?

Konutlarda alan büyüklükleri net ve brüt alan olmak üzere iki şekilde hesaplanıyor. Peki konutlarda brüt ve net inşaat alanları nasıl hesaplanır? Brüt ve net alan hesaplamaları ile ilgili detaylar haberimizde...



Konutlarda brüt ve net inşaat alanları nasıl hesaplanır?

Konutlarda alan büyüklükleri net inşaat alanı ve brüt inşaat alanı olmak üzere iki şekilde hesaplanıyor.


Konutlarda brüt inşaat alanı..

Brüt inşaat alanı, konutun duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüm başına düşen miktarı kadar, o bağımsız bölüme ilave edilmesiyle oluşan alanların hesaplanması olarak karşımıza çıkıyor. Brüt alan iç brüt alan ve dış brüt alan olmak üzere ikiye ayrılıyor.


- Dış brüt alanı

Bir evin toplam inşaat alanından aldığı payı ifade ediyor. Bu hesaba otopark, depo ve sosyal tesisler dahil toplam inşaat alanından düşen pay ilave ediliyor.


- İç brüt alanı

Bir evin katından düşen paya, iç brüt alan deniyor. Asansör, merpen ve havalandırma boşlukları ile koridorlardan; yani kattan aldığı payın hesaba katılması ile ortaya çıkıyor. 


Konutlarda net inşaat alanı..

Net inşaat alanı, konutta duvarların arasında kalan süpürülebilir yani temiz alanı ifade ediyor. Buna göre konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir ve yürünebilir alan, net alan oluyor. Konutlarda net inşaat alanı da dış net alan ve iç net alan olmak üzere ikiye ayrılıyor.


- Dış net alan

Evin dış dört duvarının toplamına, dış net alan deniyor. Bu hesaplamaya balkon ve teraslar dahil ediliyor.


- İç net alan

Bir evin süpürülebilir alanlarının toplamı ise iç alan olarak ifade ediliyor. Buna da ıslak hacimleri, balkon ve teraslar dahil ediliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön