26 / 04 / 2024

Konutlarda geri dönüş süreleri azaldı!

Konutlarda geri dönüş süreleri azaldı!

Kiralardaki artış, satılık konut fiyat artışını geçince, konut yatırımının geri dönüş süreleri de düştü. Kiraya bağlı geri dönüş süresi Türkiye'de ortalama 20 sene olarak belirlenirken, bu süre bazı yerlerde 13 seneye kadar düştü.



Son dönemde kira ve konut fiyatları sık sık gündeme geliyor, kiralar konut fiyatlarından daha hızlı artıyor. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; kira fiyatlarındaki yükseliş bir yandan hane gelirlerinde büyük bir yük oluştururken, bir yandan da yatırım için konut alanların avantajlı çıkmasını sağlıyor. Son 1 senede satılık konutların değer artışları, kira değer yükselişinin gerisinde kalınca amortisman süresi de düştü. 

Konutlarda geri dönüş süreleri azaldı!

YENİDEN YATIRIM ARACI

Kiraya bağlı geri dönüş sürelerinin azalmasıyla konut yeniden bir yatırım aracı haline geldi. Bu durum Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) konut satış verilerinde de görüldü. Yüksek konut kredisi faizlerine karşın Eylül ve Ağustos ayları, senenin en çok satışının yapıldığı aylar oldu. Ağustos ayında 141 bin 400 adet, Eylül ayında da 147 bin 143 adet konut satışı yapıldı. 

Konutlarda geri dönüş süreleri azaldı!

5 BÜYÜKŞEHİRDE DURUM

Emlak bilgi bankası Tapusorcom, '5 Büyükşehir Konut Amortisman Süresi'c raporunu yayınladı. 5 kentteki 130 ilçeyi kapsayan rapora göre Bursa, 18sene ile en düşük amortisman süresinin kaydedildiği kent oldu. Bursa’da geri dönüş süresi 22.1 seneden 18 seneye geriledi. Ankara’da bu süre 19.3 seneden 18.4 seneye, Antalya’da 21.4 seneden 20.1 seneye ve İstanbul’da 23.8 yıldan 21.1 yıla düştü. İzmir’de ise 18.8 sene olan geri dönüş süresi 20 sene oldu. 

Konutlarda geri dönüş süreleri azaldı!

NASIL HESAPLANIR?

Amortisman süresi, konutun toplam satış tutarının kira bedeline bölünmesiyle belirlenen süreyi ifade ediyor. Örneğin, 500 bin TL'lik konutun aylık kira geliri 2 bin TL olursa bu süre 20.8 sene şeklinde hesaplanıyor. Amortisman süresi ne kadar çoksa yatırımın geri dönüş süresi de o kadar çok; ne kadar kısaysa yatırımın geri dönüş süresi o kadar kısa anlamına gelir. Amorti süresi bölgesel şekilde değişebiliyor. Ayrıca bölgedeki metro, park gibi değişen dinamikler de amorti süresinde değişmelere neden oluyor. 

Konutlarda geri dönüş süreleri azaldı!

EN KISA ÇEŞME'DE

5 büyükşehirde gerçekleştirilen incelemelerde konut kira geri dönüş süresi en kısa bölge  İzmir  Çeşme olarak belirlendi. Çeşme, 164 ay (13.6 yıl) amortisman süresi ile yatırımcısını da sevindirirken, ikinci sırada  Ankara  Çubuk 173 ay (14.1) ile bulunuyor. Listeye 3'üncü sıradan giren İstanbul Esenyurt'ta kira mortisman süresi 184 ay (15.3 yıl) şeklinde belirlendi. 

Konutlarda geri dönüş süreleri azaldı!

BEYKOZ'DA 40 YIL

Rapora göre, birim metrekare değerinin 5 bin TL ve üzerinde olduğu ilçelerde amortisman süreleri de artıyor. 5 büyükşehirde kira geri dönüş süresi en uzun olan ilçe 474 ay (39.5 yıl) ile İstanbul Beykoz olarak kaydedildi. Beykoz’u 428 ay (35. 6 yıl) ile Sarıyer ve 419 ay (34.9 yıl) ile Antalya’nın Kaş ilçesi takip etti.

Konutlarda geri dönüş süreleri azaldı!

DEĞER ARTINCA ZAMAN UZUYOR

Tapusorcom Genel Müdürü Şevki Çatladı, emlak sektöründe yatırım açısından kira geri dönüş sürelerinin çok önemli bir değer olduğuna dikkat çekerek, “Yapılan incelemelere göre metrekare değerinin yüksek olduğu ilçelerde kira geri dönüş süresi de uzuyor. Bu konuda Çeşme çok dikkat çekici bir hal alıyor. Mevsimsellikten arındırılmış veriler ışığında baktığımızda dahi ilk sırada yer alıyor. Yıllık ortalamaya bakıldığında 164 ay olarak tespit edilen Çeşme, yaz aylarındaki performansını tüm yıl sürdürdüğü takdirde amortisman süresi 60 aya iniyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye konut fiyat artışında Avrupa lideri!

Türkiye'de konut fiyat artışında hangi şehir zirvede?

Gayrimenkullerde geri dönüş süreleri arttı!


Geri Dön