19 / 03 / 2024

Konutta alım dönemi başladı!

Konutta alım dönemi başladı!

Konut pazarında durgun dönem geride kaldı. Ağustos ayında başlayan konut kredi faizi indirimleri etkisini gösterdi. Eylül ayında ülke genelinde 146 bin 903 konut satıldı. Kredili satışlar ise önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410.2 oranında arttı.



Konut satışlarında yaşanan artış ile en büyük faktör kredi faizleri. Önce kamu bankalarının faizi yüzde 0.99’a düşürmesi, sonrasında özel bankaların indirim yapması etkisini gösterdi. Son aylarda özel sektörden firmalar da faizi 0.69’lara kadar çekti ve bekle-gör durumunda olan vatandaşlar satış ofislerine akın etti. Tüm bunların sonunda Türkiye'de ipotekli, yani kredili satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410.2 oranında artarak 57 bin 811 olarak açıklandı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 39.4’e ulaştı. Toplam satıştaki rekorun yanında adetsel bazda bakıldığında banka kredili satışlarda da eylül ayında tüm zamanların rekor kırıldı.

 Konutta alım dönemi başladı!

İKİNCİ EL ÖNDE

Geçtiğimiz ay konut alan vatandaşın tercihi ağırlıklı olarak ikinci el oldu. Eylülde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42.3 artış göstererek 95 bin 510 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.7 azalarak 51 bin 393 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 35’de kaldı. Yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.6 azalarak 4 bin 177 olarak açıklandı.

BİRİKİMLER KONUTA

Konutta alım dönemi başladı!

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankaları tarafından başlayan kredi faizlerinde yaşayan indirimin somut etkisinin eylül ayında net bir şekilde hissedildiğini ifade etti. Kredili satışların toplam satışlar içinde yaşanan payının yüzde 10’lardan yüzde 39.4’e çıktığını söyleyen Durbakayım, şu açıklamalarda bulundu: “Düşük faiz fırsatının genel konut satışlarına uygulanmasına bağlı olarak birinci el konut satışları, yine ikinci el konut satışlarının altında kaldı. Düşük faiz fırsatının birinci el konutlara yönlendirilmesi hem sektörü destekler hem de tüketici lehine rekabeti arttırır. Nitekim alternatif yatırım araçlarında bekleyen tasarrufların tekrar konut sektörüne dönmesi an meselesi. Döviz kurlarındaki artış yüksek maliyetle edinilen dövizlerin Türk Lirası’na dönmesi için fırsat yaratacak. Piyasaya dönen bu tasarrufların da gerileyen mevduat faizi yerine konut sektörüne kanalize olacağı aşikar.''

ARTIK BEKLEME DÖNEMİ BİTTİ

 Konutta alım dönemi başladı!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, ağustos ayında başlayan kredi faizi indirimi sonrasında konutta bekleme sürecinin sona erdiğini, alım döneminin başladığını söyledi. Türk toplumunda her zaman konut iştahı ve ihtiyacı olduğunu, ancak alımda faizlerin belirleyici olduğunu sözlerine ekleyen Elmas, “Konut kredi faizi makul seviyeye gelince bekleyen alıcı fırsatı değerlendirdi. Şuan konut pazarında hem faiz avantajı hem de fiyat avantajı var. Yaklaşık 1.5 yılda yüksek faiz nedeniyle bekleyen 500 bin talep olduğunu düşünüyoruz. Kredili satıştaki artışa baktığımız zaman bu bekleyenlerin harekete geçtiği ortada. Aylık 50 bin bandında kredili satış olursa 10 ayda bekleyen talep alıma döner. Böylece sektör geçmiş kaybını telafi eder ve ekonomideki büyümeye katkı sağlar” dedi. Birinci el satışların yüzde 35 düzeyinde kalması hakkında konuşan Elmas, “Vatandaşların sağlam ve güvenli binada oturmasını sağlamak adına birinci el konutu teşvik edecek adımlar atılabilir. Sadece İstanbul’da 250 bin bitmiş oturmaya hazır konut var” şeklinde konuştu.

Faizler düştü, konut satışı rekor kırdı!

2019 Eylül'de 146 bin 903 konut satıldı!


Geri Dön