19 / 04 / 2024

Konutta en değerli iller: Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep!

Konutta en değerli iller: Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep!

Koronavirüsün etkisinin azalmasıyla birlikte ev fiyatları da aynı hızda yükseldi. Nüfusun en yoğun olduğu ve konut değer artışının en yüksek olduğu iller ise Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep oldu.



Pandemi sürecinin yeni normal hayata geçmesinden sonra konut satışları da yükseldi, gayrimenkul sektörü eski canlı günlerine geri döndü. Temmuz'da rekor seviyede konut satışı yaşandı ve Türkiye genelinde konut satış fiyatları yüzde 19,5 arttı. Nüfusun en yoğun olduğu ve konut değer artışının en yüksek olduğu iller ise Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep oldu. Adana, Konya ve İzmir’deki artış da dikkat çekiyor.

Konutta en değerli iller: Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep!

Konut metrekare satış fiyatı son 1 yılda yüzde 19,5 arttı

Yeni nesil gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa verileri değerlendirildiğinde,  Temmuz ayı sonu itibarı ile Türkiye'de ortalama konut metrekare satış fiyatı son 1 yılda yüzde 19,5 yükseldi ve 2 bin 514 TL oldu. Nüfusun en yoğun olduğu 10 ildeki değer değişimini inceleyen Endeksa’ya göre, konut değer artışının en yüksek olduğu iller sırasıyla Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep oldu. Bu illeri Adana, Konya, İzmir, Ankara, Bursa, İstanbul ve Kocaeli takip ediyor.

Antalya’da yazlık bölgelere talep çok

Önemli bir turizm merkezi olması dışında ekonomik, demografik ve sosyal özellikleri itibari ile de Türkiye'nin en gelişmiş illeri arasında bulunan Antalya net göç oranı en yüksek 2. il olma özelliğine sahip ıldu. Son 4 yıl içerisinde konut fiyatlarının sürekli arttığı Antalya'da, pandeminin etkisi ile yazlık bölgelere olan konut talebinin de artması ile daha da dikkat çekti. Endeksa verilerine göre, Antalya’da konut fiyatları son bir yılda %30,67 artış gösterdi. Antalya’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.825 TL, ortalama konut fiyatı 347.475 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 yıl.

Şanlıurfa’da konut fiyatları yüzde 28,88 arttı

Endeksa verilerine bakıldığında uzun zamandır artmayan iller arasında yer alan Şanlıurfa’da ise son bir yılda konut fiyatları son bir yılda yüzde 28,88 yükseldi. Şanlıurfa’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.351 TL, ortalama konut fiyatı 239.127 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 yıl oldu.

Gaziantep’te ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.124 TL

Tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra sanayi, ticaret ve turizm alanındaki gelişmişliği ve kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilen projelerle öne çıkan Gaziantep’te konut fiyatları son bir yılda yüzde 24,17 arttı. Gaziantep’te bulunan konut talebini yükselten iki önemli unsur da şehirde bulunan dört üniversite ve uzun yıllardır bölge illerden alınan göç. Gaziantep’te ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.124 TL, ortalama konut fiyatı 350.460 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 17 yıl oldu. 

Nüfusun en yoğun olduğu 10 ilde değer değişimi

Konutta en değerli iller: Antalya, Şanlıurfa ve Gaziantep!

İstanbul’da yüzde 1,28, Ankara’da yüzde 2,48, İzmir’de ise yüzde 3,68 artış bekliyoruz

Veriler hakkında değerlendirmelerde bulunan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Endeksa verilerine göre önümüzdeki 1 yılda konut fiyatlarının Türkiye genelinde yüzde 2,86, İstanbul’da yüzde 1,28, Ankara’da yüzde 2,48, İzmir’de ise yüzde 3,68 artış göstermesini bekliyoruz” diye konuştu. 

10 adımda ev almak!

Konut fiyatlarındaki artış yüzde 10'a çıktı!


Geri Dön