20 / 05 / 2024

Konutta fahiş fiyata talepten kırmızı kart

Konutta fahiş fiyata talepten kırmızı kart

Temmuz ayında satılık konutlarda yaşanan talep gerilemesinin ağustos ayına da yansıması bekleniyor. Sektör otoritelerine göre daralma, fiyatlarda yaşanan aşırı artış, kamu bankalarının kredileri kısması ve yabancı yatırımcının piyasadan çekilmesinden kaynaklanıyor.



Ülke genelinde satılık konuta olan ilgi Temmuz ayında geriledi. Satılık konuta olan ilgideki gerilemenin Ağustos konut satış verilerine de yansıması bekleniyor. Satışa çıkan ev sayısı her geçen gün artarken alıcı talebinin azalmasına bağlı olarak satış süreleri ayları bulabiliyor.

Tapusor.com’dan sağlanan bilgilere göre satılık konut kategorisindeki gayrimenkullerin yayında kalma süresi giderek uzadı. Türkiye'de yılda 1,5 milyon yeni konuta ihtiyaç duyuyurken, 2022 yılı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında her 3 gayrimenkul arzından 1’i bir sonraki aya kadar yayında kalıyor. 

Dünya gazetesinin haberine göre Temmuz'da satışa çıkan gayrimenkullerin yüzde 41’den fazlası Ağustos'ta hala yayında kaldığı görüldü. Temmuz'da satışa çıkan gayrimenkullerin yüzde 18’inden fazlası da Eylül'e kadar yayında kaldı. Bunun nedeni ise talepteki daralma fiyatların çok fazla artması, kamu bankalarının kredi musluklarda kısıntıya gitmesi ve yabancıların piyasadan çekilmesi...  

“Peşin para KKM’ye kaydı”

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, sektörde yaşanan daralmanın iki aydır yaşandığını bunun da bekleyen satılık konut sayısında artışa neden olduğunu belirtti. Tolga İdikat'a göre bunun nedenleri yabancıların piyasadan çekilmesi...  "400 bin dolar ve Türkiye’de yabancıya oluşan antipati bunda etkili oldu" diyen Tolga İdikat, ayrıca ev sahiplerinin enfl asyonu yakalamak için fiyatları çok hızlı artırması nedeniyle insanların bunu karşılayacak durumda olmamalarının konut satışlarını düşürdüğüne dikkat çekti.


Geri Dön