26 / 04 / 2024

Konutta faiz yüzde 1'in altına inerse rekor kırılır!

Konutta faiz yüzde 1'in altına inerse rekor kırılır!

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararları sonrası gözlerin konut kredilerine çevrildiğini belirterek, "Konutta faiz yüzde 1'in altına inerse rekor kırılır." değerlendirmesinde bulundu.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Merkez Bankasının faiz indirimi kararları sonrası gözlerin konut kredilerine çevrildiğini belirterek, "Merkez Bankasının üst üste faiz indirimine, artık bankaların kayıtsız kalmaması şart oldu." ifadesini kullandı.


Tellioğlu, yazılı açıklamasında, tüketici açısından konut kredilerinde yüzde 1'in psikolojik sınır olduğuna dikkati çekerek, bu oranının üzerine çıkıldığında kredili satışların düştüğünü, bu oranların altında kalındığında tüketici maliyetlerinin düşeceği için borçlanma ve gayrimenkul edinme isteğinin artacağını belirtti.


Ekonomik ve siyasi iktidarın tehdit altında olduğu son günlerde Merkez Bankasının aldığı faiz indirimi kararının iş dünyasına moral verdiğini ifade eden Tellioğlu, faiz indirim sonrası gözlerin konut kredilerine çevrildiğini kaydetti.


Tellioğlu, "Merkez Bankasının üst üste faizde gittiği indirime, artık bankaların kayıtsız kalmaması şart oldu. Bankalardaki mevcut faiz oranları halihazırda yüzde 1'in üzerinde. Faizler ancak yüzde 1 bandının altına indiğinde sektör canlanır ve bekleyen konut talebi hızla alıma döner. Konutta faiz yüzde 1'in altına inerse rekor kırılır." değerlendirmesinde bulundu.


AA



Haber  Ankara  Son Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konut kredisindeki faizlerin yüzde 1'in altına inmesi durumunda konut satışlarında rekor kıracağını belirterek, "Tüketici açısından konut kredilerinde yüzde 1 psikolojik sınırdır. Bu oranın üzerine çıkıldığında banka kredili satışlar düşerken, bu oranların altında kalındığında tüketici maliyetleri düşeceği için borçlanma ve gayrimenkul edinme iştahı artacaktır" dedi.


Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nı bu hafta açıkladığı Temmuz ayı faiz kararı ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Haziran ayı Konut Satış İstatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomik ve siyasi iktidarın tehdit altında olduğu son günlerde Merkez Bankası'nın, aldığı faiz indirim kararının iş dünyasına moral verdiğini söyleyen Tellioğlu, "Merkez Bankası'nın son 4 ayda gerçekleştirdiği faiz koridorundaki hem reel sektöre hem de finans sektörüne büyük bir moral oldu. Son 4 ay art arda faiz koridorunun üst bandında indirime giden Merkez Bankası (TCMB), faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti, banka politika faizini ise değiştirmedi. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tuttu" ifadelerini kullandı.


"MERKEZ'İN ÜST ÜSTE GİTTİĞİ FAİZ İNDİRİMİNE BANKALAR KAYITSIZ KALAMAZ"


Merkez Bankası'nın faiz indirim kararıyla tüm gözlerin konut kredilerine çevrildiğini anımsatan Tellioğlu, "Merkez Bankası'nın üst üste faizde gittiği indirime bankaların artık kayıtsız kalmaması şart oldu. Bankalardaki mevcut faiz oranları halihazırda yüzde 1'in üzerinde. Bankadan bankaya değişmekle birlikte oranlar yüzde 1,30'a kadar çıkıyor. Faizler ancak yüzde 1 bandının altına indiğinde sektör canlanır ve bekleyen konut talebi hızla alıma döner. Konutta faiz yüzde 1'in altına inerse rekor kırılır" dedi.


"BANKALARIN NE KADAR ÇOK PARA KAZANDIĞINI AÇIKLANAN KARLARDAN GÖRÜYORUZ"


Tellioğlu, Türkiye genelinde bugün açıklanan konut satış istatistiklerinin 2016 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 oranında azalarak 106 bin 187 olduğunu söyledi. Faiz oranlarının düşüş göstermemesinden dolayı ev satışlarının olumsuz etkilendiğinin altını çizen Tellioğlu, şu ifadeleri kullandı:


"Mevsimsel sebeplerden dolayı durağan bir dönem geçiren inşaat ve konut sektörü için Merkez Bankası'nın bu kararı yaklaşan Eylül ayı ile birlikte olumlu bir hava estirecek. Ancak şuan konut sektörü ölü bir sezona giriyor. Ramazan ayı, yaz tatili, darbe girişimi... Ülkemizin içinde bulunduğu vaziyette satışları olumsuz yönde etkiliyor. Faiz indirimine gideceklerini açıkladığı kar oranlarından da anlıyoruz. Nisan ve Mayıs ayında ev satışlarının düşmesinde yüksek ev kredisi oranlarının etkisi mevcuttur. Tüketiciler bundan çekinip ev almaya yanaşmıyor. Konut satışlarını hızlandıracak en önemli adım olarak konut faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi olur. Bunu sağlayacak asıl kuruluş, bankalardır. Faizlerin düşmesiyle ev satışlarında ağırbaşlı bir artış söz konusu olacaktır."


"KREDİLERDEKİ UFAK DEĞİŞİMLER BİLE YATIRIMCIYI HAREKETE GEÇİRİYOR"


Vatandaşların yatırım yaparken uzun yıllar sürecek borçlanmaya girmekten çekindiğini kaydeden Tellioğlu, "Kredilerin düşmesiyle yatırımlar daha erişilebilir hale gelecek. Bu durumun hem maddi hem de psikolojik boyutu var. Kredilerdeki ufak değişimler bile yatırımcıyı harekete geçiriyor. Bizim isteğimiz ve beklentimiz faiz oranlarının düşmesi yönünde. Çünkü biliyoruz ki, özellikle orta sınıf için konut alımlarında konut kredi faizleri oldukça önemli. Faiz oranlarının düşmesi durumunda borçlanma ve gayrimenkul iştahı artacaktır" dedi.


Ankara Son Söz



Haber Yeni Şafak'ta şu şekilde yer aldı...



Tüketici açısından konut kredilerinde yüzde 1'in psikolojik sınır olduğunu belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, bu oranın üzerine çıkıldığında banka kredili satışların düştüğünü söyledi.


Bu oranların altında kalındığında tüketici maliyetlerinin düşeceğine değinen Tellioğlu, “Faizler düşerse yatırımlar daha erişilebilir hale gelecek. Bu durumun hem maddi hem de psikolojik boyutu var. Kredilerdeki ufak değişimler bile yatırımcıyı harekete geçiriyor. Bizim isteğimiz ve beklentimiz faiz oranlarının düşmesi yönünde. Çünkü biliyoruz ki, özellikle orta sınıf için konut alımlarında konut kredi faizleri oldukça önemli. Faiz oranlarının düşmesi durumunda borçlanma ve gayrimenkul iştahı artacaktır” dedi.


İNDİRİM BEKLİYORUZ

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararıyla tüm gözlerin konut kredilerine çevrildiğini söyleyen Tellioğlu, “Merkez Bankası'nın üst üste faizde gittiği indirime bankaların artık kayıtsız kalmaması şart oldu. Bankalardaki mevcut faiz oranları hali hazırda yüzde 1'in üzerinde ve bu oran bankadan bankaya değişerek, yüzde 1,30'a kadar çıkıyor. Faizler ancak yüzde 1 bandının altına indiğinde sektör canlanır ve bekleyen konut talebi hızla alıma döner. Konutta faiz yüzde 1'in altına inerse rekor kırılır” diye konuştu.




Yeni Şafak


Geri Dön