26 / 04 / 2024

Konutta KDV indirimi sektöre can verecek!

Konutta KDV indirimi sektöre can verecek!

Bakanlar Kurulu kararıyla konutta KDV ve tapu harcında yapılan indirimlerin sektördeki canlılığı, dinamizmi ve iç talebi artıracağını belirten sektör temsilcileri, bu kararın satışlara olumlu yansıyacağını söylüyor.



 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, konut sektörünün temsilcileri, Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranının da yüzde 4'ten 3'e indirilmesini masaya yatırdı.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, 2017'de benzer bir uygulama yapıldığını ve sektöre hareket ve ivme kazandırdığını belirterek, "Benzer bir sonucu bu sefer de göreceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Konutta KDV indirimi sektöre can verecek!

Öteden beri konut alıcısını bu masrafların negatif etkilediğini gördüklerini söyleyen Yetgin, bu anlamda bu indirimlerin çok olumlu olduğunu belirtti. Yetgin, her ne konjonktürel dönemlerden geçilse de konut ihtiyacının her daim olduğunu kaydederek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Birtakım sıkıntı dönemler yaşasak da konut ihtiyacı devam ediyor. Alımlar sadece erteleniyor. Bu erteleme de sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca Ramazan ayından sonra gelecek yaz mevsimi ile durgun bir dönem yaşayacağız. Ekime kadar bu uygulamanın söz konusu durgunluğa karşı bir hareketlilik getireceğini düşünüyoruz. Ayrıca konut maliyetleri gerçekten henüz satışa yansımadı. Her zamanki gibi konut almanın tam zamanı diyoruz. Bu çerçevede üreticiler çeşitli kampanyalar ve alternatif proje sunumu gerçekleştiriyor."

- "Piyasayı harekete geçirecek bir adım"

Konutta KDV indirimi sektöre can verecek!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, piyasanın durgun olduğu dönemde atılan her adımın olumlu olduğunu ve bu adımların sevindirici olduğunu belirtti.

Kendilerinin tapu harçlarının yüzde 4'ten yüzde 2'ye düşmesini talep ettiklerini, fakat bunun da önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Durbakayım, "KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Birçok büyük projede KDV dahil yapılıyor. Zaten indirdiğimiz için burada indirim yapılması marka projelerde zor gibi. Ancak müstakil satışlarda bu yüzde 18'den 8'e düşürülmesi olumlu." diye konuştu.

Durbakayım, hayata geçirilen bu uygulamaların piyasayı harekete geçirecek bir adım olarak düşünebileceğini söyledi.

- "Canlılığı, dinamizmi ve iç talebi artıracak"

Konutta KDV indirimi sektöre can verecek!

Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, KDV ve tapu harcında yapılan indirimlerle kalkınma ve büyüme açısından stratejik öneme sahip konut sektöründeki canlılığın, dinamizmin ve iç talebin artacağını belirtti.

Özellikle kredi faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda atılan bu adımın gayrimenkul sektöründeki satışların ivme kazanması açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, yapılan bu düzenlemenin satın alma eğiliminde olan tüketiciyi alıma teşvik edeceğini söyledi.

Ali Nuhoğlu, "Bu indirim oranını döviz kurlarının ve faizlerin yüksek olduğu bir dönemde kalıcı hale getirmek gerekir." diye konuştu.

Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, KDV indiriminin geçen yıl da yapıldığını ve bunun faydasını gördüklerini belirterek, özellikle ticari alanlardaki KDV yüksekliğinin satışları düşürdüğünü söyledi.

Konutta KDV indirimi sektöre can verecek!

Demir, "Gönül daha çok düşmesini isterdi ama yüzde 8'e düşürülmesi de çok iyi. Bu indirim özellikle ticari alan satışlarını fazlasıyla karşılayacaktır." dedi.

Tapu harcındaki kısmi de olsa düşüşün yaz aylarındaki durgunluğu bir nebze de olsa hareketlendireceğini söyleyen Demir, özellikle lüks konutlarda indirim yüksek olacağı için hareketliliğin daha fazla hissedilebileceğini aktardı. 

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, Türkiye'de ilk üç ay konut satış rakamlarına bakıldığında banka kredili konut satışının yüzde 30'un üzerinde eridiğini gördüklerini belirterek, bu büyük düşüşte konut kredi faiz oranlarının geçen seneye kıyasla yüksek oluşunun etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Konutta KDV indirimi sektöre can verecek!

Geçen sene tapu harcında ve KDV'de indirim, damga vergisinde muafiyet gibi uygulamalar olduğunu anımsatan Akbal, "Bakanlar Kurulu'nun bugünkü kararı bu açıdan geçen seneki konut satış istatistiklerini geçmek ve belki de bir rekor kırmak açısından son derece olumludur. Eğer konut kredi faiz oranları ile ilgili bir çözüm de bulunursa sektörün yıllardır devam eden ivmesinin önünde hiçbir engel kalmayacaktır." dedi.


Geri Dön