19 / 04 / 2024

Konutta KDV indirimini inşaat firması yöneticileri yorumladı!

Konutta KDV indirimini inşaat firması yöneticileri yorumladı!

İnşaat firması yöneticileri konutta KDV indirimine dair görüşlerini paylaştı. Sektör temsilcileri indirimin satışları etkileyeceğini düşünüyor.



İnşaat firması yöneticileri konutta KDV indirimine dair görüşlerini paylaştı. 



Erguvan İnşaat YK Üyesi Emre Maraşlı


Konutta KDV indirimini inşaat firması yöneticileri yorumladı!


İstanbul'u Değil Başka Şehirlerin Pazarını Etkiler


Bu düzenlemenin tabanda karşılık bulacağını düşünmüyorum. Çünkü 150 metrekare üzerindeki konutlarda KDV'nin indirilmesi İstanbul pazarını bağlayan bir konu değil. Bu konu daha çok Denizli, Şanlıurfa, Gaziantep gibi şehirlerdeki konut stokunu ilgilendirecektir, söz konusu şehirlerde bu tip konut stoku olduğu biliniyor.


KDV indiriminin maliyetleri etkileyeceğini düşünmüyoruz çünkü hala sektörde doğru düzgün vergilendirme yapan kuruluş yok. Bizim gibi doğru düzgün vergilendirme yapanlar da yüksek KDV'i konutları üretmekten kaçınıyor zaten.

Bu nedenle yeni  düzenlemenin TOKİ'nin elinde kalan dairelerin satışına yarayacağını düşünüyorum.


Bence genel KDVyi rahatlatacak karar alınmak isteniyorsa arsa değerlerine göre KDV kriterleri değiştirilmeli. Şu anda 500TL ve 1000TL olan iki sınır var, fakat günümüzde 500 liranın altında arsa kalmadı. Bu sınırlar yukarı esnetilmeli, böyle bir teşvik daha yerinde olur. Yoksa şimdiki KDV indirimi ancak sıkışmış olan bir azınlığa ayrıcalık tanınması anlamına gelir"



Fera Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gül


Konutta KDV indirimini inşaat firması yöneticileri yorumladı!


Büyük Dairelerin Satışını Kolaylaştırır

"Bakanlar Kurulu'nun KDV indirimi özellikle yüksek KDV ve maliyetinden dolayı daha az satılabilir durumda olan 150 metrekare ve üzerindeki dairelerin satışını kolaylaştırarak, özellikle bazı şehirlerdeki konut stokunun eritilmesine yardımcı olacaktır. Sektörün beklentisi daha kalıcı ve daha geniş çaplı bir KDV indirimi üzerinedir. Yine de bu adımın, satışları nasıl canlandıracağını görecek olan ekonomi yönetimine KDV indirimini genişletme kararını aldıracağına inanıyoruz. Sektöre hayırlı olsun."



We Haliç Ilgın İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halil Yanmaz


 Konutta KDV indirimini inşaat firması yöneticileri yorumladı!


Konut Fiyatlarının Ucuzlaması ile Alıcıya Fırsat Doğacak


"Son dönemde gayrimenkul sektörüne hareket katma adına atılan olumlu adımlara bugün bir yenisi daha eklenmiş görünüyor. Faiz oranlarını indirmek ve talebi harekete geçirecek milli kampanyaların ardından şimdi de konut satış fiyatlarında yüzde 10 indirime yol açacak KDV indirimi hayata geçti. Alıcı açısından maliyetleri düşüren ve fırsat yaratan bu kampanyanın, sektörün bir süredir bu konudaki isteklerini de dikkate alarak hayata geçirilmiş olması, sektör ile ekonomi yönetimi arasındaki son dönem olumlu işbirliğinin bir halkasıdır. Sektör adına hayırlı bir dönemin başladığına inanıyoruz Temennimiz bu kampanyanın Mart 2017 ile sınırlı tutulmayarak daha kalıcı hale getirilmesinden yanadır."


Geri Dön