16 / 04 / 2024

Konutta kötü değil, fazlasıyla iyiyiz!

Konutta kötü değil, fazlasıyla iyiyiz!

Konut satışlarında yıl sonunda 1.4 milyon rakamlarının görüleceğini söyleyen KONUTDER Başkanı Elmas, yılı yüzde 6 artışla kapatacaklarını belirtti. Sektörde kötüye giden bir şeyin olmadığını vurgulayan Elmas, "Fazlasıyla iyiye gidiyor" dedi.



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Demeği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kumlu Başkam Altan Elmas gayrimenkul piyasasını değerlendirdi. Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; her şeye rağmen müteahhitlerin, inşaatçıların işlerine "dört elle sarıldığını belirten Elmas, bugüne kadar sektöre ilişkin olumsuz bir şey duymadıklarım vurguladı. Yılın ilk 10 ayında 2016’mn aynı dönemine göre konut satışlarında yüzde 8,2 yukarıda olduklarım dile getiren Elmas, ocak-ekim döneminde 1 milyon 150 bin konut satıldığını söyledi. Elmas, yıl sonunda 1 milyon 100 bin gibi. bir rakama çıkılacağını kaydederek, “Yani yüzde 6-6,5 gibi yukarıda kapatacağız. Sektörde kötüye giden bir şey yok, fazlasıyla iyiye gidiyor. Karlılıkta bir düşüklük var ve rekabet yoğun ancak sektörün geleceği sağlam” dedi. İstanbul’da bir parça da olsa konut stokunun bulunduğunu vurgulayan Elmas, bunun bazı bölgelerde yoğunlaştığını, ancak bir-iki yıl içerisinde bu stokun eriyeceğini ekledi. Elmas, ortalığı yakıp yıkacak kadar bir stokun bulunmadığını ve gayretlerini artırarak yollarım sürdüreceklerini sözlerine ekledi. 2017’den Sur Yapı olarak son derece mutlu olduklarını anlatan Elmas, “Yıl başında 1 milyar liraya yakın bir ciro hedefimiz vardı. Antalya’daki satışlarımız iyi giderse bu rakamı tutturacağız. Enflasyon hariç ekonomik veriler olumlu. Fakat algı tarafına baktığımızda ortam zehirlenebiliyor. Burada da en büyük etken dolar kuru. Oradaki büyük dalgalanmalar, kısa vadeli aşırı yükselmeler kötümserlik algısını tetikliyor” diye konuştu.

 

İSTANBUL’DA ARZ SORUNU VAR


Fuzul Grup Yönetim Kumlu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, bu yıl satışlarda çok ciddi bir başarı elde ettiklerini kaydederek, özellikle 3. İstanbul Başakşehir Projesi’nde yani ciddi satış yaptıklarını anlattı. Akbal,"Sektörde söylendiği gibi ciddi anlamda balon yok" dedi. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 2017’yi tahminlerinin üzerindi tıklarını belirterek, çok iyi bir yıl geçirdiklerini ve 500 milyon ciro ile seneyi kapatacaklarını söyledi. İzmir'in çok güzel bir pazar olduğunu dile getiren Sancak, İstanbul'da çok ı arz sorunu olduğunu, satılmayı bekleyen yaklaşık450 bin konut bulunduğunu aktardı. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, yılın 11 ayında 2016'nın aynı dönemine göre sat yüzde 34 arttığını belirterek, "Sektör iyiye gitmiyor diye bir inanış var. Muhakkak ki iyiye gitmeyen yönleri vardır ancak iyi yönleri de var" diye konuştu.


Geri Dön