27 / 04 / 2024

Konutta kredili satış rekoru!

Konutta kredili satış rekoru!

Temmuz'da kredili konut satışı 141 bin 434 işlemle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1000 artış gösterdi. Haziran ve Temmuz'da gerçekleşen toplam kredili konut satışı ise yaklaşık 243 bin olarak kaydedildi.



Konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi kredili satışta rekor getirdi. Temmuz'da kredili konut satışı 141 bin 434 işlemle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1000 artış gösterdi. Böylece tüm zamanların en yüksek kredili konut satışı gerçekleşti. Haziran ve Temmuz'da gerçekleşen toplam kredili konut satışı ise yaklaşık 243 bin olarak kaydedildi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; kamu bankalarının 1 Haziran’da açıkladığı düşük faizli konut kampanyası sektörde rekor üstüne rekor yaşattı. Haziran ayında kredili satışlar 101 bin 504 olmuş ve rekora ulaşmıştı. Temmuz ayı rakamları hazirandan da iyi durumda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yıl temmuzda 13 bin 64 konut kredili konut satışı gerçekleşmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın paylaştığı bilgilere göre bu yıl Temmuz'da kredili konut satışı 141 bin 434’e çıktı. Böylece geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1000 artış yaşanırken tüm zamanların en yüksek kredili satışı kaydedildi. Haziran ve Temmuz'da gerçekleşen toplam kredili konut satışı ise yaklaşık 243 bin olarak kaydedildi. Ayrıca Temmuz ayı kredili konut satışlarından hazineye 1 milyar 428 milyon 968 bin TL kazanç sağlanmış oldu. 

Konutta kredili satış rekoru!

‘ÖZEL BANKALAR İZLİYOR’

Kredili satış rekoruna ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Kredili satışlardaki bu artış aynı zamanda konut ihtiyacı olanların faiz yükü altında ezilmek istemediklerinin bir göstergesi” diye konuştu. Konut pazarının canlanmasında en büyük katkıyı kamu bankalarının sağladığına vurgu yapan Durbakayım, “Kamu bankaları kötü gün dostu olduklarını bir kez daha göstermiştir. Bu söylemi ne yazık ki; özel bankalar için söylemek mümkün değil. Emlak Konut GYO’nun 2004 yılında ‘hasılat paylaşım modeli’ ile gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm hamlesinde, özel bankalar faiz indirme yarışına girmişti. Şimdi ise sadece izleyici olarak bir kenarda duruyorlar. Oysa onlar da elini taşın altına koymalı” şeklinde konuştu. Durbakayım, yaşayanan hareketliliğin 250 alt sektörü beslendiğini ve istihdama katkı sağlandığını da belirtti. 

Konutta kredili satış rekoru!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, Haziran ve Temmuz aylarında yaşanan rekor artışlarda, kamu bankalarının tarihin en düşük faiz oranlarıyla kullanıma sunduğu konut kredilerinin etkili olduğuna dikkat çekti. Kalyoncu, “Düşük faizli konut kredileri, hem vatandaşımızın konut sahibi olmasını sağladı hem de gerçekten çok doğru bir zamanlamayla zorlu bir dönemde gayrimenkul sektörüne büyük moral getirdi. Düşük faiz oranının yıl boyunca devam etmesini bekliyoruz. Çünkü bu oranların hem vatandaşa hem de sektöre çok önemli bir katkı sağlayacağını biliyoruz. Bu moral ve motivasyon ile dondurulan, ötelenen projelerin yeniden hayata geçirildiğini görüyoruz. Gayrimenkul sektöründen beslenen 250 sektöre de bu yüksek moralin halka halka yayıldığını göreceğiz. Tabi bu noktada gayrimenkul sektörü, geçmiş dönemden aldığı öğretilerle de gelecekte yapacağı yatırımlarda çok daha dikkatli, istikrarlı ve isabetli kararlar alarak sürdürülebilir bir büyümeyi yakalama yönünde gelişim göstermeli” açıklamasında bulundu..

İSTANBUL’DA ESENYURT ANKARA’DA ÇANKAYA

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre en çok konutun satıldığı şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli olarak kaydedildi. İstanbul’da Temmuz'da 27 bin 424 kredili konut satıldı, en çok konut geçen ay olduğu gibi bu ay da Esenyurt’ta satıldı. Esenyurt’ta geçen ay toplam 2 bin 680, Pendik’te 1880, Sancaktepe’de ise 1560 kredili konut satşı gerçekleşti. İstanbul’un diğer ilçelerinden Ümraniye’de 1370, Beylikdüzü’nde 1280, Kartal’da 1267, Maltepe’de 1213, Küçükçekmece’de 1143, Çekmeköy’de 1124 ve Tuzla’da 1058 kredili konut satıldı. Temmuz'da en çok kredili konutun satıldığı ikinci şehir ise  Ankara  olarak kaydedildi. Ankara’da geçen ay 18 bin 566 kredili satış yapıldı. Çankaya’da 3 bin 243, Keçiören’de 2 bin 866, Etimesgut’ta 2 bin 741, Yenimahalle’de 2 bin 479, Mamak’ta 2 bin 301 kredili konut satıldı. En çok kredili konutun satıldığı 3’üncü şehir  İzmir  oldu. İzmir’de 10 bin 741 kredili konut satışı gerçekleşti. İlçeleri Buca’da 1401, Çiğli’de 1000, Karşıyaka’da 998, Menemen’de 857 ve Torbalı’da 786 kredili konut satıldı. En çok konutun satıldığı diğer iller ise Bursa ve Kocaeli oldu. Bursa’da geçen ay 6 bin 60, Kocaeli’nde 5 bin 66 konut satışı gerçekleşti. 

Kamu bankalarının 1 Haziran’da hayata geçirdiği avantajlı konut kredisi paketi de düzenlendi. İlk etapta sıfır konutta faiz 0.64’e ikinci elde 0.74’e çekilmiş ve 12 ay ödemesiz dönem fırsatı sunulmuştu.

İkinci el konutlar için sunulan 0.74 vade oranı geçtiğimiz 3 hafta boyunca 0.79'a yükseltilmişti. Yapılan düzenleme ile ikinci el konutlar için paket kapsamında faiz oranı 0.87 yapıldı. Dün yapılan yeni düzenlemeyle sıfır konutta da faiz oranı arttı. Buna göre, sunulan 0.64 faiz oranı 500 bin TL'ye kadar olan konutlar için yüzde 0.87, 500 bin ve üstü için 180 ayda yüzde 0.99 olarak değişti. Tüm konutlar için geçerli olan 12 aylık ödemesiz dönem uygulaması ise sona erdi. 

Temmuz ayında kredili konut satışı yüzde 1000 arttı!

Gayrimenkul piyasası hareketlendi! Fiyatlar arttı!


Geri Dön