23 / 04 / 2024

Konutta 'lokasyon' kriteri!

Konutta 'lokasyon' kriteri!

Ev sahibi olmak, hemen hemen herkesin hayali. Peki ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta nedir? Lokasyon evin fiyatını ve değerini etkiler mi? İşte tüm merak edilenler...



Oturmak ya da yatırım yapmak amacıyla ev almak isteyenler için ilk kriter lokasyon oluyor. Ev sahibi olmak, hemen hemen herkesin hayali ancak ev almadan önce dikkat edilmesi gereken bir çok nokta bulunuyor. 

Yatırım yapmak ya da oturmak için ev almak isteyenler artık lokasyona göre yatırım yapıyor. Bölgenin gelişme potansiyeli ve ulaşım akslarına, okul, hastane, alışveriş merkezleri gibi önemli noktalara uzaklığının, hem o bölgenin yatırım değerini hem de ilgili projede yaşamın ne ölçüde kolaylaştığını etkileyecek.

Doğru lokasyon, konsept, fiyat ve ödeme planı, bir projenin seçimi konusunda en önemli kriterler arasında yer alıyor. 

Konutta lokasyon kriteri!

KONUT FİYATINI KONUM BELİRLER

Bir evin değer kazanmasında en önemli faktör lokasyondur. Satın alınacak evin bulunduğu muhitte gelecek dönemlerde kamu ya da özel sektör tarafından yatırım yapılacaksa bu durum konut fiyatlarının yükselmesine bu nedenle satın alınacak evin değerlenmesine neden oluyor. Ulaşım imkânları da evin değerlenmesi için büyük bir etken oluyor. Ev satın alınırken var olan kısıtlı koşullar eğer gelecek dönemlerde elverişli hale gelecekse evin fiyatına olumlu yönde etki sağlayacak.

Konutta lokasyon kriteri!

GELİŞEN BÖLGELERİ SEÇİN 

Yatırımcının aynı kira rayicine sahip, biri kentin yoğun olan merkezinde diğeri de kentin çepherinde iki konut alternatifiyle karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde; kentin merkezine yönelik talebin daha istikrarlı, buna karşılık kent çeperindeki alanlardaki piyasaların daha hareketli olduğu dikkate alınarak, kira yatırımı amacıyla kent merkezindeki konutun alınması daha avantajlı oluyor.

Kir getirisi amacıyla ev almayı düşünüyorsanız, yerine sermaye getirisi beklentiniz varsa, kentin gelişme aksları üzerinde bulunan ve gelecekte getiri vadeden lokasyonlarda konut satın almak daha rasyonel bir tercih olacak.

Konutta lokasyon kriteri!

Lokasyonu avantajlı bölgelerin özellikleri:
- İlk, orta ve lise eğitimi veren okullara olan uzaklığı yada çevrede bulunan okulların eğitim kalitesinin yeterliliği,

- Ulaşım araçlarının güzergahlarına olan uzaklığı, ulaşım araçlarının zaman sıklığı, ana yollar olan Tem ve E5 güzergahına bağlantılarının uzaklığı, alternatif ulaşım araçlarının ( metro, minibüs, deniz yolu gibi) olup olmaması,

- Sosyal alanların varlığı ve çeşitliliği.( park, bahçe, spor alanları, kafeterya, restoran, çocuk oyun alanları gibi)

- Temel ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız market, semt pazarı, eczane, sağlık ocağı, alışveriş merkezi, gibi alanların varlığı var ise uzaklığı ve sıklığı.

Konutta lokasyon kriteri!

UNUTMAYIN

Hangi şehirde yaşarsanız yaşayın, konut için lokasyonun önemi her zaman büyük öneme sahip. Küçük çocuğu olan aileler, çocuğunun okuluna yakın yerlerde daire satın almak isteyecek. Bunun için bazı şeyleri görmezden gelebiliyor.  Bu örnekleri çoğaltarak doğru yatırım yapmanız büyük önem taşıyor. 

O bölgelerde ev fiyatları yüzde 62 arttı!

5 büyük ilde arsa fiyatları yüzde 14 ile yüzde 47 arasında arttı!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön