23 / 04 / 2024

Konutta madalyonun iki yüzü!

Konutta madalyonun iki yüzü!

Gazeteci Abdurrahman Yıldırım, "Kasım ayında satışların patlama yapmasında ipotekli satışların 5.324 adetten 43.911’e çıkması etkili oldu. Bu da yüzde 724 artış demek" diyor...



Habertürk yazarlarından Abdurrahman Yıldırım bugün köşesinde "Konutta madalyonun iki yüzü" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları; 

Faiz dopingi, yıl sonu etkisi ve talep artışının önceden görülerek yeterli siparişlerin verilmemesi nedeniyle otomobil piyasası yok satıyor.

-Konut piyasası da benzer nedenlerden dolayı ağustos sonrası sert bir canlanma içinde. Otomobil piyasasından farkı ise konutta stok çok. Bu nedenle fiyatlar uçup gitmiyor

 İPOTEKLİ SATIŞLARDA 7 KATLIK ARTIŞ

-Eylül ayı sonrası kasım ayı da toplam konut satışları açısından rekor bir ay oldu. Kasım ayındaki 138.4 binlik konut satışı geçen yıla göre yüzde 54.4 artışa işaret ediyor.

-Kasım ayında satışların patlama yapmasında ipotekli satışların 5.324 adetten 43.911’e çıkması etkili oldu. Bu da yüzde 724 artış demek.

Aralık ayında konut satışlarının daha da hızlandığına yönelik bilgiler azılıyoruz. 

Konutta madalyonun iki yüzü!

YIL SONU ETKİSİ

-Faiz unsuru yanında satışları tetikleyen ikinci faktör yıl sonu etkisi. Konutta alıcı ve satıcının yüzde 1.5 olarak ödediği alım satım vergisinin süresi yıl sonunda bitiyor. -Yeni yıldan itibaren iki taraa yüzde 2 vergi ödeyecek. Alım satım vergisi yüzde 3’ten yüzde 4’e çıkacak. 500 bin liralık konutta 5 bin lira, 1 milyon liralık konutta 10 bin lira artış anlamına gelir.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ

-Bunun yanında konut piyasasını yeni bir vergi olarak Değerli Konut Vergisi de etkilemeye başladı. Resmi gazetede yayımlanması ardından değerli konutlara tebligatlar yapılmaya başlandı. Yüksek vergiden kaçmak amacıyla daha düşük vergili veya 5 milyon liranın altındaki vergisiz konutlara ilgi de arttı.

-Bu ilgi özellikle İstanbul’da fazla. Çünkü Boğaz’daki yalılar ve siteler, Etiler ve Levent hattı, Kemer, Bağdat Caddesi etrafında değerli konut statüsüne giren 10 binlerce konut var.

EN DÜŞÜK VERGİ 15 BİN LİRA

-5 milyon sınırını geçenlerin değerli konut vergisi yüzde 0.3’ten başlıyor. Bunun için yılda ekstra 15 bin liradan başlayan bir vergi ödenecek. 

-Ancak 7.5 milyon lira geçildiğinde vergi oranı yüzde 0.6’ya çıkıyor ve bunun için 45 bin liradan başlayan bir vergi söz konusu.

-En tuzlusu da sonuncusu. 10 milyon liralık değer geçildiğinde vergi oranı yüzde 1’e çıkıyor. Bunun için de 100 bin liradan başlayan bir vergi ödenecek.

Konutta madalyonun iki yüzü!

DEĞERLİ KONUTLARDAN KAÇIŞ

-Vergi her yıl ödenecek ve yeniden değerleme oranı kadar da artırılacak.

-Değerli konut cenderesine girenler şimdiden kaçış yollarını arıyor. Bu açıdan 5 milyon sınırına yakın olanlardan başlayarak konut satışlarının artması bekleniyor.

-Üst vergi diliminden alt vergi dilimindeki konutlara, alt vergi diliminden vergisiz konutlara doğru bir akım başladı.

-Sonuçta bu verginin kısa vadede konut satışlarını artırması beklenebilir. Fiyatlarda kaçışa bağlı olarak değerli konut statüsüne giren konutların değer yitirmesi normaldir.

-Konut satışlarındaki canlanmaya karşılık, konut fiyatlarda en tepeden başlayarak ciddi kalıcı bir bozulmayı görebiliriz önümüzdeki dönemde. Vergi hasarlı konutlar ortaya çıkacak. Fiyatlar da düşecek. Bundan sonra kimse vergi sınırına girecek konut üretmez ve almaz.

-Otomobil piyasasında 1.600 motor gücünün altı ve üstüne uygulanan farklı verginin yarattığı etkinin benzerini artık konut piyasasında görebiliriz. Değerli konut üretimi durabilir veya çok azalabilir.

-Hatta bazı değerli konutlar yıkılıp yeniden yapılabilir. Tapu bölünebilir ve bölünmeyle birlikte fiyatlar da bölünür. 5 milyon sınırı konut sektöründe kalıcı bir hasar yaratacak gibi

Konutta madalyonun iki yüzü!

GEÇEN YIL SATIŞ RAKAMI GEÇİLİR Mİ?

-11 aylık toplamda ise 1 milyon 147 bin adet konut satışına ulaşıldı. Geçen yılın tamamında 1 milyon 375 bin adetlik satışa ulaşılmıştı. Üç faktörün etkisinde çok canlı geçecek aralık ayı ile acaba geçen yılki konut satışı yakalanabilir mi?

-Bunun için aralıkta 229 bin konutun satılması gerekiyor ki, 1 milyon 375 binin üzerine çıkılabilsin. Geçen yılın aralık ayında yapılan satış adedi 137 bin.

-Yani bu aralıkta ilave 92 bin konut daha satılırsa geçen yılın üzerine çıkılır. Aralıkta yeni bir rekor gelecek gibi ve belki de 200 bin civarına çıkan konut satışını görebiliriz. Ama bunun 229 bine varmasını zor görüyoruz.

2019 Kasım'da 138 bin 372 konut satıldı!
 


Geri Dön