29 / 03 / 2024

Konutta yeni bir düzenlemeye gidilmeli!

Konutta yeni bir düzenlemeye gidilmeli!

İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, inşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akgün, ''Konutta yeni bir düzenlemeye gidilmeli” diye konuştu.



İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akgün, yeni bir düzenleme ile ikinci el piyasasının rahatlatılması gerektiğini, yeni konutlara uygulanan faiz oranlarının ve kampanyaların ikinci el yapılara da yansıması gerektiğini belirtti.

İlk Ses Gazetesi'nden Sultan Gümüş'ün haberine göre, 1 milyondan fazla yeni konutun satış için beklediğini hatırlatan Akgün, 250’den fazla iş kolunu harekete geçirebilmek adına çalışmalar yapıldığını ancak dikkat çekici ve önlem alınması gereken bazı unsurların olduğunu vurguladı. Akgün, “Konutların sadece 100 binini veya yüzde 10’unu hedef almak, bu yüzde 10’unun da yeni tamamlanmış, bitirilmiş yeni inşaatlar olup, buna kampanya sağlanması haksızlıktır, fırsat eşitliği değildir” şeklinde konuştu.

Kampanyada rakamlar indirilmeli

İkinci el konutlara ilgisizliğin arttığını söyleyen Akgün, “İkinci el konutlarda da özellikle vatandaşın aynı 0.98 faiz oranıyla bankalardan konut kredisi kullanmasının önü açılmalıdır. Artı yüzde 10 peşinatla bu imkan sağlanmalıdır. Aynı zamanda özellikle bu 100 bin konutta konut üreten şirketler bindirip de indirmektedir. Nasıl derseniz, yüz indiriyorsa, 300 bindiriyor gibi. Veya 500 bin ise 700 bin yapıyor 100 bin indiriyor. Piyasadaki konutlar bindirilip de indirilenlerdir. Yani aslında bu kampanya güzeldir ancak rakamlar çok yüksektir'' açıklamasında bulundu.

İkinci el piyasası canlanmalı

İkinci el piyasasının canlandırılması gerektiğini ifade eden Akgün, “Yeni konutlara yapılan ayrıcalıkların ikinci el konutlara da uygulanması gerekmektedir. Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının derhal bir düzenlemeyle ikinci el piyasasını da rahatlatması lazım. ‘Sadece inşaat piyasasını canlandıralım’ derken topyekûn konut sektörünü ve iş yeri sahiplerinin satışını da engelliyoruz. İkinci el piyasasında var olan durgunluğun nedenlerinden biri de budur. Cazip olmadığından dolayı bugünlerde kimse konut alamamaktadır. Yüzde 2’lere varan konut faiz oranları ile kimse konut alamıyor. Ancak 0.98 faiz oranlarıyla yeni konutlara rakam yüksekte olsa tüketicinin gideceği düşünülmektedir. Fakat çok fazla kişinin de yeni konutları bu kampanya ile alacağını bizler ön görmüyoruz” dedi.


Geri Dön