26 / 04 / 2024

Konutta zamlar yeni başlıyor!

Konutta zamlar yeni başlıyor!

Üç kamu bankası konut kredisi faiz oranlarında indirime gitti. Peki konut kredisi faizlerindeki bu indirim ev fiyatlarına nasıl yansıyacak? Sektör temsilcileri ve ekonomistler, konutta yeni zamların kapıda olduğunu belirtti.



Merkez Bankası’nın 21 Ekim tarihinde enflasyona rağmen radikal bir kararla faizleri 200 baz puan birden düşürmesinden sonra beklenen oldu ve önceki gün üç kamu bankası kredi faiz oranlarında 2’şer puan indirime gitti. Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; hükümetin piyasaları hareketlendirmek için aldığı belirtilen bu kararın etkisi, daha ilk günden piyasalarda zamlarla beraber görüldü.

Konutta zamlar yeni başlıyor!

Daha önce 23 Eylül günü düşürülen 100 baz puan ile beraber 300 puanlık bir faiz indirimi sebebiyle döviz artışları kaydedildi. Dövizdeki istikrarsızlıkla bir süredir pek çok hammaddeye zam geliyor ve ekonomistler enflasyon rakamlarının patlayacağını düşünüyor. Üç kamu bankasının faiz oranlarını düşürmesinin konut sektörünü nasıl etkilediğini sektör temsilcileri anlattı.  

Konutta zamlar yeni başlıyor!

Kamu bankalarından Ziraat Bankası, yeni kararla beraber Eylül'de 1.37 olan konut faizini yeni karar ile 1.29’a düşürdü. Eski kredi faiz oranıyla 700 bin Türk Lirası tutarında konut kredisi alan bir vatandaş 120 ayda toplam 1 milyon 430 bin 299 TL ödeme yapacaktı. Yeni faiz oranıyla aynı kredi alınınca 1 milyon 380 bin 010 TL geri ödeme yapılacak.

Konutta zamlar yeni başlıyor!

Fakat geçtiğimiz ay Üsküdar Salacak Mahallesi’nde 1 milyon 475 bin Türk Lirası bedelle satışa sunulan konut için emlak faaliyetinde bulunan bir vatandaş, “Mahallede bütün evlere zam geldi. Döviz artışı malum, bu eve de 100 bin TL koymayı düşünüyorlar elinizi çabuk tutun” dedi. Yani vatandaş kredi faizi düşünce geri ödemeden 50 bin Türk Lirası kar etti fakat konutun fiyatı 100 bin Türk Lirası yükselince vatandaşın yine kar değil zarar edeceği belirlendi. 

Konutta zamlar yeni başlıyor!

ZAMLAR YENİ BAŞLIYOR

Türkiye Emlakçılar Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, konuya ilişkin açıklamalasında “Bahsettiğiniz artış konut fiyatlarına sürekli gelen rutin artış. Henüz kredi faizlerindeki indirimin yansımalarını göremiyoruz, bugün ilk gün. Yurttaşın krediye yönelmesine göre fiyatlarda da artış devam edecektir. Asıl artışı önümüzdeki hafta gözlemleriz. Çünkü arz sıkıntısı ve inşaat maliyetlerindeki artış henüz çözülmüş değil” ifadelerini kullandı. 

Konutta zamlar yeni başlıyor!

Gayrimenkul değerlendirme kuruluşu Endeksacom’un verilerine göre, ev fiyatlarında senelik yüzde 30 yükseliş gerçekleştiğine dikkat çeken Endeksacom Genel Müdürü Görkem Öğüt ise “Piyasadaki bu artış eğilimi, döviz ve diğer ekonomik parametreler bize gösteriyor ki fiyat artışı bir müddet daha devam edecek” diye konuştu.

Konutta zamlar yeni başlıyor!

FAİZ İNDİRİMİNİN ZARARI ORTA SINIFA

Merkez Bankası’nın ardından kamu bankalarının faiz düşürmesi sonrasında ortaya çıkan tabloyla ilgili konuşan Ekonomist Uğur Gürses, şunları kaydetti:

“Faiz indirimi dediğiniz şey tam da budur. Zannediliyor ki faiz indirimi her türlü derde deva bir ilaç ama öyle bir şey yok. Kırılgan ekonomilerde faiz indirmek en çok da orta sınıf halka zarar verir” ifadelerini kullandı. İhracatta da aynı tablonun görüleceğini aktaran Gürses, “Önce ihracat rakamları artmış gibi görünür ama sonra bir bakarsınız ki maliyetleriniz artmış ve zarara gidiyorsunuz. Faiz indirimi kendi paranızın değer kaybetmesi demek, paranızı korumak için bütün silahları indiriyorsunuz. Siz yatırım gelecek derken maliyetleri artırıyorsunuz” dedi. 

 Konutta zamlar yeni başlıyor!

Konut kredisi faiz indirimi 10 soruda tüm detaylarıyla!

Konutta talep patlaması emlak balonu mu?

Konut kredisi faiz indirimi konut sektörünü nasıl etkileyecek?

Faiz indirimi sonrasında konut piyasası hareketlenecek!

Düşük faizli konut kredisi doping etkisi yaratacak!


Geri Dön