19 / 04 / 2024

Konya-Karaman YHT'nin test sürüşleri yıl sonu başlıyor!

Konya-Karaman YHT'nin test sürüşleri yıl sonu başlıyor!

İç Anadolu'yu Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak Konya-Karaman-Mersin hızlı tren hattının ilk etabı olan Konya-Karaman bölümünün test sürüşleri bu yıl sonunda başlıyor.



İç Anadolu'yu Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak Konya-Karaman-Mersin hızlı tren hattının ilk etabı olan, Konya-Karaman bölümü için test sürüşleri yıl sonunda başlıyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Karaman'ı, Konya üzerinden mevcut hızlı tren ağına bağlayacak hattın işletmeye alınmasıyla iki şehir arasındaki yolculuk süresi 40 dakikaya düşecek. 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından alınan bilgiye göre bu zamana kadar bin 213 kilometre yüksek hızlı demiryolu işletmeye açıldı. Halen bin 889 kilometrelik yüksek hızlı demir yolunun inşaatı devam ediyor.

Diğer yandan hem yük hem de yolcu taşımak için süren hızlı demir yolu çalışmalarında bin 786 kilometre hızlı demir yolunun inşası sürüyor.

Yapımı süren hızlı demir yolu projeleri kapsamında 102 kilometrelik Konya-Karaman arasındaki demir yolu, saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hale getirildi.

İKİ ŞEHİR ARASI SEYAHAT SÜRESİ 40 DAKİKA

Altyapı ve üstyapı işleri tamamlanan projenin elektrifikasyon ve sinyalizasyon için yapım çalışmaları sürüyor. Bedeli 55 milyon 490 bin avro olan proje tamamlandığında Konya-Karaman arası seyahat süresi 1 saat 13 dakikadan 40 dakika olacak.

Yolcunun yanı sıra yük taşımacılığının da bulunacağı Konya-Karaman hattında test sürüşleri ise yıl sonunda başlayacak. Hat üzerinde yılda 2 milyon yolcunun seyahat etmesi planlanıyor. Karaman-Yenice hattının işletmeye alınmasıyla Mersin Limanı ile Konya ve  Ankara  arasında daha kısa ve hızlı bir ulaşım koridoru oluşturacak.

GÜNEYDOĞU'YA KADAR UZANACAK

Hattın devreye girmesiyle, İstanbul’a kadar mevcut demir yolu ağına göre daha kısa mesafe ve daha hızlı bir demir yolu sistemiyle entegrasyon sağlanacak. Ulaşım kolaylığı ile bölge her alanda gelişecek.

Konya-Karaman hızlı demiryolu hattının devamı olan Karaman-Ereğli-Ulukışla-Yenice Hızlı Demiryolu ile güney koridorunu oluşturan Mersin-Adana-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep-Şanlıurfa hızlı demiryolu projelerine entegre edilecek.

Konya-Karaman hattında yer alacak tren, Konya'nın Kaşınhanı Yeni Mahallesi ve Çumra ilçesi ile Karaman'ın Demiryurt köyünde yer alan istasyonlarda yolcu indirip bindirecek. 


Geri Dön