16 / 04 / 2024

Konya'da hafriyat taşıyan araçlara GPS zorunluluğu geliyor!

Konya'da hafriyat taşıyan araçlara GPS zorunluluğu geliyor!

Konya Büyükşehir Belediyesi, hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının depolama alanları dışındaki yerlere kaçak dökülmelerini önlemek amacıyla hafriyat taşıyan araçlara GPS cihazı zorunluluğu getirildiğini duyurdu.




Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin aldığı kararla, hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atığı taşıyan araçlara uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine duyarlı GPS cihazı taktırılması zorunluluğu getirdi. Büyükşehir Belediyesi, uygulamayı ilgililere tebliğ etmeye başladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, hafriyat taşıma ve depolama ile ilgili yeni standartlar belirlenerek, yeni oluşturulan denetim ekipleri ile kontrollerin sürdüğü belirtildi. Bu kapsamda, hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atığı taşıma konusunda faaliyet gösteren firma ve kuruluşlara, taşıyıcı her kamyonun damperlerinin sarı renge boyanması, damper üzerine “Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma Aracı” ibaresinin yazılması ve plakalarının okunur şekilde yazılarak taşıma izin belgesi almaları ve kaçak döküm yapmamaları konusunda uyarıda bulunuldu.


Konya Büyükşehir Belediyesi, UKOME’nin kararı ile hafriyat malzemelerinin kaçak bir şekilde istenmeyen alanlara dökülmesinin önlenmesi için Konya genelinde, hafriyat ve inşaat/yıkıntı atıkları depolama alanı dışına kaçak dökümlerin önlenmesi ve taşıma araçlarına araç takip cihazı takılması için tebligat yoluyla bilgilendirme yaptı.


Hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atığı taşıma araçlarına takılacak araç takip sistemi sayesinde birçok olumsuzluğun önüne geçilmesi bekleniyor. Araç takip sistemi ile şehir genelinde rastgele dökülen hafriyatların görüntü ve çevre kirliliğine neden olması önlenecek, hafriyatın çıkış noktası, aracın yük durumu, güzergah hattı, döküm noktası ve zamanı izlenebilecek. 2016 yılı içerisinde araç takip sistemine geçmeyen şahıs veya firmalara ait hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları taşıma izin belgeleri iptal edilecek.



Konya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön