19 / 03 / 2024

Kooperatif borçlarında zamanaşımı süresi ne kadar?

Kooperatif borçlarında zamanaşımı süresi ne kadar?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Konut yapı kooperatifine üye oldum. Daireler kura ile dağıtıldı. Kalan borcu ödeyerek tapuyu aldım ve 1 Nisan 2015’te ibralaşarak kooperatiften ayrıldım. 5 yıl geçti. Yeni başkan borcum olduğunu söyledi. Benden bu parayı alabilir mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir konut yapı kooperatifine üye oldum. 2013’te bir blok bitti. Daireler kura ile dağıtıldı. Kurada bana da bir daire çıktı. Kalan borcu ödeyerek evin tapusunu aldım ve 1 Nisan 2015’te ibralaşarak kooperatiften ayrıldım. Geçen sürede kooperatif başkanı değişti ve bir ay kadar önce başkan beni arayarak ‘yüzde 10’luk bir meblağı ödemeden ayrıldığımı, bu bedeli şimdi ödemem gerektiğini’ söyledi. Aradan 5 yıl geçti. Benden bu parayı alabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kooperatif borçlarında zamanaşımı süresi ne kadar?

Bir konut yapı kooperatifine üye oldum. 2013’te bir blok bitti. Daireler kura ile dağıtıldı. Kurada bana da bir daire çıktı. Kalan borcu ödeyerek evin tapusunu aldım ve 1 Nisan 2015’te ibralaşarak kooperatiften ayrıldım. Geçen sürede kooperatif başkanı değişti ve bir ay kadar önce başkan beni arayarak ‘yüzde 10’luk bir meblağı ödemeden ayrıldığımı, bu bedeli şimdi ödemem gerektiğini’ söyledi. Aradan 5 yıl geçti. Benden bu parayı alabilir mi? l C.D. 

***

Size doğrudan doğruya 'bu parayı alır' veya 'bu parayı alamaz' diye bir yanıt veremeyeceğim. Zira köşemi takip edenler artık biliyor ki hukuki bir ihtilafta eldeki belgeler, belgelerin tarihi, belgelerin metni ve hakimin görüşü neticede önemli rol oynar.

Bu nedenle ben hukuki durumu açıklayayım, okuyucum bir kanaat sahibi olsun. Okuyucum sorusu içinde ‘ibralaştık’ kelimesini kullanmış. Yani dairesini teslim aldıktan sonra kooperatif ortaklığından ayrılmış, ayrılırken de kooperatifle ibralaşmış. İbralaşma sözlü olmayacağı için ben bunun yazılı hale geldiğini kabul ediyorum. İbralaşma konusunun kooperatife olan borçları kapsadığını düşünerek, ibranın borçtan kurtulma nedeni olduğunu söyleyebilirim.

Bir kimse belli bir borçtan ibra edildiyse artık o borç nedeni ile kendisinden talepte bulunulamaz. Belli borç derken ısrarla bunu söylememin nedeni; talep edilen borç, kooperatif borcu değil de siteye veya binaya yapılan giderden okuyucumun payına düşen borç olabilir. Bu halde farklı düşünmek gerekir. 

***

İkinci husus, ortaklıklarda ortaklık borçlarında zamanaşımı süresi beş yıldır. Kooperatif de bir ortaklık olduğuna göre zamanaşımı süresi beş yıl olacaktır ve bugün için okuyucumun borcu olduğu hususu gerçekse bile 1 Nisan 2015 tarihinde ibralaşıldığına göre bu tarihten önceki bir borç nedeni ile zamanaşımı süresi geçmiştir.

Dikkat ettim okuyucum, kendisine yazılı bir başvurudan söz etmiyor, sözlü bir talepten söz ediyor. Bu husus da dikkat çekici. Hukuki sonuç doğurması için önce kendisine yazılı bir başvuruda bulunulması gerekirdi.


Geri Dön