24 / 04 / 2024

Kooperatif genel kurullarında denetim raporu önemli mi?

Kooperatif genel kurullarında denetim raporu önemli mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Üç yıl önce yapı kooperatifimiz tasfiye kararı aldığı halde yönetim 2017-18’de genel kurul çağrısı yapmadı. Genel kurulu yapılmamış geçmiş yılların bilançoları sonradan onanabilir mi? sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Üç yıl önce yapı kooperatifimiz tasfiye kararı aldığı halde henüz tasfiye olmadığı gibi; yönetim 2017-18’de genel kurul çağrısı yapmadı. Yeni yapılan tebligat ile “2017-2018 ile ilgili tasfiye sonu çalışma yılı olağan genel kurul toplantısı” yapılacağı posta yolu ile bildirildi. Gündemde 2017-18’in bilançolarının onanması da görünüyor. Bu husus kanuni mi? Genel kurulu yapılmamış geçmiş yılların bilançoları sonradan onanabilir mi? Gündem maddelerinden birisi de “Avans hesaplarının maliyete atılmasının görüşülmesi ve yönetimin aklanması” görünüyor. Bu hususta bilgilendirme yapabilirseniz sevinirim.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kooperatif genel kurullarında denetim raporu önemli mi?

Son günlerde gelen sorular nedense acil işlerle ilgili. Bu mektup da acil yanıtlanması gereken sorulardan. Bu nedenle diğer okuyucularımdan izin isteyerek öncelik veriyorum. Kooperatifler genel kurullarını her yıl yapmalıdır. Üç yıl üst üste genel kurul yapmamış kooperatifler dağılır. Süresinde genel kurulu toplantıya çağırmayan yönetim kurulunun ise bir de cezai sorumluluğu vardır.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi okuyucumun bahsettiği iki yıla ait genel kurul çağrısı var. Birincisi bu çağrının hesap devresi sonunda altı ay içinde yapılması şarttır. İkincisi 2017-18 genel kurullarının tarihi geçmiştir. Önce bu durumun bilinmesi lazım. Genel kurullarda gündem maddeleri görüşülür. Avans hesaplarının maliyete aktarılmasının ne olduğu açıklanmalı, ortaklar bu konuda bilgilendirilmeli sonra görüşülmeye geçilmelidir. Yönetimin aklanması ise denetçi raporlarının incelenmesinden sonra ortaklarca değerlendirilmelidir. Her ortak gerek hukuki detayı ve gerekse mali detayı bilemez. Denetçiler kooperatif sorunlarını ve mali tabloları anlaşılır biçimde açıklamak zorundadır. Dolayısıyla genel kurullarda denetçinin ve denetim raporunun önemi büyüktür.

 


Geri Dön