23 / 04 / 2024

Kooperatif ne zamana kadar aidat alır?

Kooperatif ne zamana kadar aidat alır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir kooperatifin inşa ettiği sitede tapudan daire aldım. Kooperatif beni ortağı yapmak istedi ama ben olmadım.Bugüne kadar masrafa iştirak ettim ama şimdi su kesildi, hizmet bitti, ben de ödemeyi kestim. Bu durumda ne olur?' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '2012’de bir kooperatifin inşa ettiği sitede tapudan bir daire satın aldım. Kooperatif beni ortağı yapmak istedi ama ben olmadım. Bugüne kadar masrafa iştirak ettim ama şimdi su kesildi, hizmet bitti, ben de ödemeyi kestim. Bu durumda ne olur?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kooperatif ne zamana kadar aidat alır?

2012’de bir kooperatifin inşa ettiği sitede tapudan bir daire satın aldım. Kooperatif beni ortağı yapmak istedi ama ben olmadım.

Bugüne kadar masrafa iştirak ettim ama şimdi su kesildi, hizmet bitti, ben de ödemeyi kestim. Bu durumda ne olur? ● T.E.

★ ★ ★

Kooperatiflerin bu ve benzeri yanlış işleri konusunda çok yazdım. Okuyucumun verdiği bilgilerden anlaşılan o ki kooperatif inşaatı bitmiş, kat mülkiyeti hükümleri işlemeye başlamış ve kendisi de bir kooperatif üyesinden tapuda devir sureti ile bir daire almış.

Bu durumda ferdileşmiş bağımsız bölümlerin el değiştirmesi doğaldır. Müstakil tapu sahibi birinin bağımsız bölümünü satması durumundaysa yeni malikin kooperatif üyesi olma mecburiyeti yoktur.

Piyasada gördüğümüz durum ise başka. Kooperatif inşaatı bitirdikten sonra bir yıl içinde tasfiye olunması gerekirken tasfiyeye girmiyor, sitenin yönetimini sürdürüyor. Hatta yönetim planına siteyi 15-20 sene kendisinin yöneteceği hükmünü koyuyor. Böyle bir madde kesinlikle geçerli değildir.

Ferdileşmeden sonra da el değiştiren bağımsız bölümlerin yeni malikleri kooperatif ortağı olmaya zorlanamaz. Ferdileşmeden sonra artık site yönetimine geçilir. Site aidatı ve ortak giderleri kat malikleri toplantısında belirlenir ve siteyi kooperatif değil, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre site yönetim kurulu yönetir.

Kooperatif ise ancak kendi ortaklarından kooperatifin tasfiyesi ve tasfiye tamamlanana kadar idamesi için aidat alır. Site ortak gideri talep edemez.

★ ★ ★

Okuyucumun problemi ise bütün bunlara aykırıdır. Tapuda birilerinden satın aldığı bağımsız bölüm için aidat ve ortak gideri site yönetimine öder. Ancak kullandığı suyun parasını elbette ödeyecektir, ödememesi için bir neden yoktur ama su kesilmişse tabii ki parasını ödemeyecektir. Kullanılan suyun parası ödenir.

Peki bir kimsenin suyu kesilir mi? Tabii ki doğrusu su temini için ferdi sözleşme yapmaktır. Ancak genel sayaçtan gelen su kullanılıyorsa bile bir dairenin suyu kooperatif tarafından olsun yönetim tarafından olsun kesilemez.

Okuyucum kooperatife ödemeyi kestiğini söylüyor ki zaten kooperatife bir borcu olmamalı ki ödemeyi kessin. Bir borç varsa bu site yönetim kuruluna ödenecektir.


Geri Dön