25 / 04 / 2024

Kooperatiflerin kira gelirleri ve vergilendirme usulü!

Kooperatiflerin kira gelirleri ve vergilendirme usulü!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi' ndeki bugünki yazısında Kooperatiflerin kira gelirleri ve vergilendirme usulü konusunu kaleme aldı. Kooperatiflerin, ihtiyaç fazlası ve taşınmaz mallarını kiraya vermeleri mümkündür...




Kooperatiflerin, ihtiyaç fazlası taşınmaz mallarını kiraya vermeleri mümkündür. 

Kooperatiflerin kurumlar vergisi muafiyet şartlarından biri de "münhasıran ortakları ile iş görülmesi" olarak sayılmıştır. Bu sebeple, kooperatifin sahibi bulunduğu taşınmazı üçüncü kişilere veya ortaklarına kiraya vermesi, ortak dışı bir işlem olarak kabul edilmektedir. Anılan muafiyet şartı bu durumda ihlal edilmiş sayılır ve kurumlar vergisi muafiyeti ortadan kalkar. Ancak, kiralamanın tevkifat yapmak zorunda olanlarla, olmayanlara yapılmış olması, kooperatif açısından farklı sonuç doğurur. 


1- Kooperatif Gayrimenkulünün Tevkifat (Vergi Kesintisi) Yapmakla Sorumlu Olanlara Kiraya Verilmesi Kooperatif aktifinde kayıtlı gayrimenkulün 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15/1. maddesine göre tevkifat yapmakla sorumlu bulunan gerçek ve tüzel kişilere kiralanması halinde; bu kişiler kooperatife ödedikleri kira bedelleri üzerinden, ödeme sırasında vergi sorumlusu olarak tevkifat yapmak ve tevkif ettikleri bu vergiyi de ilgili vergi dairesine yatırmak zorundadırlar. 


Bu halde; a) Kooperatifin eğer vergiye tabi başkaca geliri olmayıp da, geliri sadece kiracı tarafından tevkifata tabi tutulan kira gelirinden ibaret ise, kooperatifçe bu kira geliri için beyanname verilmeyecektir (KVK Md. 14/5). 

Ayrıca geçici vergi de ödemeyeceklerdir. Tevkif olunan bu vergi nihai vergi olarak kalacaktır. 


b) Eğer kooperatifin vergiye tabi başkaca geliri varsa, diğer gelirleriyle birlikte brüt kira gelirleri de kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir. Tevkif yoluyla kesilmiş olan vergi ise, kurumlar vergisinden mahsup edilecektir (KVK Md. 34). 

2- Kooperatif Gayrimenkulünün, Tevkifat (Vergi Kesintisi) Yapmakla Sorumlu Olmayanlara Kiraya Verilmesi Kooperatif taşınmaz mallarının 5520 sayılı KVK'nın 15/1. maddesine göre tevkifat yapmakla sorumlu bulunmayan gerçek ve tüzel kişilere kiraya verilmesi halinde, kira geliri tevkifata tabi tutulmadan tahsil edilecektir. Kooperatif ise, kiracısı tarafından tevkifata tabi tutulmadan kendisine ödenmiş bulunan bu kira gelirlerini, varsa o yılın vergiye tabi diğer gelirleriyle birlikte yıllık kurumlar vergisi beyannamesiyle beyan edecek ve kurumlar vergisine tabi tutulacaktır. 


Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi 


Geri Dön