23 / 04 / 2024

Koronavirüsle ofislerde neler değişecek?

Koronavirüsle ofislerde neler değişecek?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ofislerde neler değişecek? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...



HAN Spaces, Avi Alkaş ile Nurus'un üçüncü kusak yöneticileri Renan ve Güran Gökyay'iın ortak girişimi. HAN Spaces'in çalışmayı verimli ve keyifli kılan, kurumlara uçtan uca hizmetler, esnek alan çözümleri ve deneyimler sunan bir gayrimenkul yönetimi ve Proptech sirketi olduğunu belirten Avi Alkaş "Kurumsal ofis, sanal ofis, coworking ve özel masa seçenekleri sunarken, HAN HQ Çözümleri ve HAN Flex Üyelik modeli ile şirketlerin kısa veya uzun dönemli ihtiyaçlarına yönelik çalışma alanlar geliştiriyoruz" diyor.

Capital'de yer alan habere göre, yeni oluşumun hedefinde, esnek çalışmaya, iş birliği imkanlarına, platform kapsamında sunulacak hizmet ve avantajlardan yararlanmaya açık şirketler ve çalışanlar var. İş birliği yaptıkları şirketin, sermaye gerektiren ve uzun dönemli sözleşmeyle kendisini kısıtlayan bir yatırım kalemini; Üyelik veya kurumsal anlaşmayla operasyonel gidere, esnek kontrata ve yönetsel kolaylığa dönüştürmesini sağladıklarını ifade eden Alkaş, "Aynı zamanda çalışanlara da konfor, kolaylık, deneyim ve ayrıcalıklar sunuyoruz. Kısaca HAN istediğiniz an, istediğiniz kadar mekan sunuyor" diye konuşuyor.

Yeni dönemde çalışma alanlarında köklü bir değişim yaşanması kaçınılmaz görünüyor. En önemli konuların başında sosyal mesafe geliyor. Sosyal mesafe kuralını uygulamak demek, ofiste çok daha az insanı çok daha geniş bir alana yaymak demek. Alkaş, eskiden kişi başına ortak ve sosyal alanlar dahil 10-15 metrekare alan düşerken son dönemde yaşanan sıkışma ile 7 metrekareye kadar düştüğünü hatırlatıyor. Bu noktada çözümleri şöyle sıralıyor:

"Sosyal mesafe bu alanı yeniden artıracak. Ayrıca yakın masalar ve koltuklar arasına panel ve seperasyonların, ofisin farklı noktalarına el dezenfektanı ve diğer hijyen ürünlerinin yerleştirilmesi, zemine yürüyüş rotası çizilmesi gibi farklı uygulamaların hayata geçirilmesi gerekiyor. Bina genelinde giriş çıkış, otopark, asansör ve havalandırma son derece kritik hale geldi. COVID-19 önlemlerinin yanı sıra Office loT ile dokunmayı azaltan uygulamalar ve yapay zeka üzerinden sosyal mesafe ve maske kullanım analizi yapacağız, bu sekilde Proptech uygulamalarını sağlık odağında yeni döneme entegre etmek de mümkün."

Yeni normale dönüşün önemli bir parçası ofislere dönüş. Ancak Alkaş'a göre dönüş kararı herkesi kapsamayacak. Özellikle ilk dönemde uzaktan çalışması mümkün ve sürdürülebilir olan herkesin uzaktan çalışmaya teşvik edileceğini ifade eden Alkaş sözlerine şöyle devam ediyor: "Yalnızca mutlaka ofiste bulunması gerekenler ofislere çağrılacak. Global ve büyük şirketlerde ofise dönüş ekibin yüzde 25-30'unu kapsayan bir planlama çerçevesinde şekilleniyor. Merkez ekipleri ve yönetim kadroları merkez ofisteyken, ekiplerin bir kısmı dönüşümlü olarak home office uygulaması yapabilir, daha mobil çalışanlar belirli hub'lar ve uydu ofislerde konumlanabilir. Kurumsal ve bireysel taleplere yönelik tüm hizmetlerin sunulduğu, çalışanların evlerine daha yakın çalışabilecekleri hub'lara yönelim göreceğiz."

 

"İÇGÖRÜLERİ DİNLİYORUZ"

 

Yeni dönem çalışma alanlarına yönelik somut, makul, sürdürülebilir standartların belirlenmesi için bir ortak akıl platformu olan Re-Set Workspace, HAN Spaces öncülüğünde kuruldu. Yönetim, insan kaynakları, ISG, hukuk mimari, teknoloji ve sürdürülebilirlik gibi farklı alanlarda görüş bildiren paydaşlarıyla bir araya geldiklerini belirten Alkaş "İlk aşama olan Ideathon kapsamında iş dünyası liderleri, tasarımcılar ve akademisyenlerle oturumlar düzenliyoruz. Future Bright Group ile yürüttüğümüz Türkiye İş Hayatı ve Çalışma Alanları Beklenti araştırması ile şirket yöneticileri ve çalışanlarının beklenti, içgörü ve çözüm önerilerini dinliyoruz. Somut çıktıları ise STK'lar ve ilgili bakanlıklarla paylaşacağız" diyor.

 

Artık AVM yapılmaz 'uydu ofis'ler geliyor!

 


Geri Dön