26 / 04 / 2024

Koruma bölge kurulları nasıl oluşur?

Koruma bölge kurulları nasıl oluşur?

Koruma Yüksek Kurulu Yönetmeliğine göre; Sorumluluk bölgeleri ve merkezleri Bakanlıkça belirlenecek yerlerde kültür varlıklarını koruma bölge kurulları Bakanlıkça kuruluyor. Peki, koruma bölge kurulları nasıl oluşur?



Koruma bölge kurulları nasıl oluşur?

Koruma Yüksek Kurulu Yönetmeliğine göre; Sorumluluk bölgeleri ve merkezleri Bakanlıkça belirlenecek yerlerde kültür varlıklarını koruma bölge kurulları Bakanlıkça kuruluyor.


Koruma bölge kurulları aşağıda belirtilen üyelerden oluşuyor. Bakanlıkça; arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, mimarlık ve şehir planlama dallarında uzmanlaşmış kişilerden yedi üye seçiliyor.


Görüşülecek konu;

1) Belediye sınırları içinde ise belediye başkanı veya teknik temsilcisi, konu Büyükşehir belediyesi sınırları içinde ise Büyükşehir belediye başkanı veya teknik temsilcisi ile ilgili ilçe belediye başkanı veya teknik temsilcisi, belediye sınırları dışında ise ilgili valilikçe seçilecek teknik temsilci,


2) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili ise ilgili teknik temsilci,


3) Vakıflar Genel Müdürlüğü ile ilgili ise, Vakıflar Bölge Müdürü veya teknik temsilcisi,


4) Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ilgili ise konuyla ilgili teknik temsilci,


5) Müze müdürlüğü ile ilgili ise ilgili müze müdürü,


koruma bölge kurulu toplantılarına kurum temsilcisi üye olarak katılır.


Bakanlıkça herhangi bir koruma bölge kuruluna seçilmiş üye kurumunun temsilcisi olarak koruma bölge kurullarında görev alamaz.


Kurum temsilcisi üye, sadece bir koruma bölge kuruluna kurum temsilcisi üye olarak katılabilir.


Koruma bölge kurulunun gündemiyle ilgili meslek odaları, koruma bölge kurulu müdürlüğünün davetiyle toplantılara gözlemci olarak katılabilir.


Rölöve ve anıtlar müdürlüğünü ilgilendiren konularda ilgili rölöve ve anıtlar müdürü oy hakkı olmamak kaydıyla toplantıya danışman olarak çağrılır ayrıca gerek görülmesi halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarından oy hakkı olmaksızın görüş alınmak üzere danışman uzman çağrılabilir.


Kültür varlıklarını koruma bölge kurulları yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön