18 / 04 / 2024

Köy yerleşik alanları dışında yapılaşma!

Köy yerleşik alanları dışında yapılaşma!

Köy yerleşik alanları içinde ve dışında yapılaşmanın hangi şekilde yapılması gerektiği, Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde açıklanıyor. Peki, köy yerleşik alanları dışında yapılaşma nasıl olur?



Köy yerleşik alanları dışında yapılaşma!

Köy yerleşik alanları; köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alanlar olarak tanımlanıyor. 


Bu alanlarda yapılaşmanın hangi şekilde yapılması gerektiği,  02 Kasım 1985 tarihinde 18916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde açıklanıyor. Yönetmelik gereğince; Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi olmuyor.


Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması gerekiyor.


İnşa edilen yapının fen ve sağlık kurallarına uygunluğu İmar Kanununun 30 uncu maddesine göre valiliklerce belirleniyor.


Valilikler, talep halinde köy yerleşik alanlarında yapılacak yapılar için, yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun olarak üretilmiş projeleri temin edebilirler. Peki, Köy yerleşik alanları dışında yapılaşma nasıl olur?


Köy yerleşik alanları dışında yapılaşma nasıl olmalı?

Aynı yönetmelikte yer alan köy yerleşik alanları dışında yapılaşma esaslarına göre, yukarıda sayılanlar dışında kalan yapılar ile köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde sürekli oturmayanlar ve köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte köyde sürekli oturmayanlar tarafından yapılacak tüm yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabidir. 


Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni valiliklerce düzenlenir. Bu kapsamda kalan yapılarda ruhsat, proje, fenni mesuliyet ve sürveyanlık hizmetleri hakkında 3030 sayılı Kanun Kapsamında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uyulur.



Köy yerleşik alanı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön