28 / 03 / 2024

Köyden belediyelere devredilen araziler için iskan kanunu!

Köyden belediyelere devredilen araziler için iskan kanunu!

14 ilde büyükşehir belediyesi ve 27 ilçede kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun gereği köy tüzel kişiliğinden belediyelere devredilen arazilerin iskan kanunu amaçlarında kullanılmasına ilişkin tebliğ




TEBLİĞ


Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:


12/11/2012 TARİHLİ VE 6360 SAYILI ON DÖRT İLDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE YİRMİ YEDİ İLÇE KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN GEREĞİ KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNDEN BELEDİYELERE DEVREDİLEN ARAZİLERİN 19/9/2006 TARİHLİ VE 5543 SAYILI İSKÂN

KANUNU AMAÇLARINDA KULLANILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ


Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; 19/09/2006 tarihli ve 5543 sayılı İskân Kanununun 12/07/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun ile eklenen geçici 6 ncı maddesinin birinci fıkrası gereği 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlük tarihinden önce köy olan yerlerde 5543 sayılı Kanun kapsamında yürütülecek fiziksel yerleşimin düzenlenmesi çalışmalarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ hükümleri, 6360 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce köy olan yerleşim yerlerinde uygulanacaktır.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ; 19/09/2006 tarihli ve 5543 sayılı İskân Kanununun geçici 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;

a) Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını,

b) Genel Müdürlük: Yapı İşleri Genel Müdürlüğünü,

c) İl Müdürlüğü: Çevre ve şehircilik il müdürlüğünü,

ç) Kanun: 5543 sayılı İskan Kanununu,

d) Mahalle: 6360 sayılı Kanun ile köyden mahalleye dönüşen yerleri,

ifade eder.

Uygulama usul ve esasları

MADDE 5 – (1) Bakanlıkça yapılacak çalışmalar Kanunda belirtilen köy nakli, köy toplulaştırması, köy gelişme alanı ve afet nedeniyle parçalanmış köylerde afetten etkilenmeyen ailelerin yeni yerleşim yerlerine nakli uygulamalarından biri olacağından bunun dışında herhangi bir çalışma yapılmayacaktır.

(2) 6360 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce köy tüzel kişiliğine ait olup da belediyelere devredilen arsa ve araziler ile mahalle sınırları içerisindeki belediyelere ait arsa ve araziler Kanun amaçlarında kullanılacak ise bu arsa ve arazilere ilişkin ilgili belediyesince “5543 sayılı Kanun kapsamında kullanılabilir” kararı verilmesi gerekmektedir.

(3) Yeni yerleşim yerinin belirleneceği ek-18 etüt formu, il müdürlüğü tarafından tanzim edilip Genel Müdürlükçe onaylandıktan sonra imar planları il müdürlüğünün uygun görüşü ile ilgili belediyesine onaylanmak üzere gönderilecektir.

(4) Yeni yerleşim yerleri için hazırlanacak imar planları ve parselasyon planları 5543 sayılı Kanun ile ilgili mevzuatında belirlenen şekil ve şartlara göre hazırlanacaktır. İl müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanmayan veya il müdürlüğünün uygun görüşü bulunmadan belediyesince onaylanan imar planlarına göre oluşan parsellerden arsa satın alanlara herhangi bir kredi verilmeyecektir.

(5) Kanun amaçlarında kullanılmak üzere karar verilen belediye alanları ile Bakanlığa tahsisli alanların harmanlanması suretiyle üretilen arsaların kıymet takdiri mülki amirin görevlendireceği kıymet takdir komisyonunca belirlenecek değerler üzerinden m² bedelleri hesaplanacaktır.

(6) Kanun amaçlarında kullanılmak üzere karar verilen belediye alanlarının kıymet takdirleri mülki amirin görevlendireceği kıymet takdir komisyonunca belirlenecek ve satışları belediyece yapılacaktır. Satılan arsaların tapularına “5543 sayılı Kanun kapsamında kullanılması amacı ile satışı yapılmıştır.” tapu belirtmesi konulacaktır. Satıştan elde edilen gelir ise ilgili belediye bütçesine gelir kaydedilecektir.

(7) Satışı yapılan arsalardan alan hak sahiplerinin tapu temlik ve tescil işlemleri il müdürlüğünce yapılacaktır. Belediyeden satışı yapılan arsa bedellerinin peşin olarak tahsil edildiğine veya taksitli olarak tahsil edileceğine ilişkin yazı alınmadan hak sahipleri adına tapuda temlik ve tescil işlemleri yapılmayacaktır.

(8) Hazine arazilerinde yapılacak uygulamalarda mer’i mevzuat hükümleri uygulanacaktır.

Hüküm bulunmayan hususlar

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğde yer almayan hususlarda 5543 sayılı Kanun, 5543 sayılı İskân Kanunu Uygulama Yönetmeliği ve mer’i mevzuat hükümleri geçerlidir.

Yürürlük

MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.



Geri Dön