19 / 04 / 2024

Kredi faizleri düştü, inşaat sektörü canlandı!

Kredi faizleri düştü, inşaat sektörü canlandı!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kamu bankalarının konut kredi faizlerini yüzde 1’in altına düşmesinin inşaat sektörü açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi.



İnşaat sektöründe oluşan krizin dengeleri bozduğunu kaydeden Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, sektördeki bu krizin ‘yeni konut üretimi’ ve mevcut ‘konut stoku’nun eritilememesi için hem Türkiye ekonomisinin hem de konut sahibi olmak isteyenleri olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

Aslan, “İzmir’de kirada oturma oranı yüzde 40’ı aştı. Geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz, güvenliğimizi emanet ettiğimiz emniyet teşkilatımız ve hiç konutu olmayan diğer orta direk olarak adlandırılan kesimin konut sahibi olabilmesini sağlamalıyız” diye konuştu. 

Gözlem Gazetesi'nde yer alan habere göre; Egekentler ve Evraklar gibi yeni uydu kentlerin yapılması gerektiğinin altını çizen Aslan “İzmir’in nüfus artışına ve gelişimine uygun planlama anlayışı ile yeni, imarlı arsalar üretmek Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi’nin en asli görevi olmalıdır” açıklamasında bulundu.

“Yeterli değil”

İzmir’in nüfusunun her geçen gün çeşitli nedenler dolayısıyla artış gösterdiğini ve özellikle son yıllarda Türkiye’nin birçok yerinden “beyaz yakalı” diye tabir edilen kesimin de İzmir’e göç ettiklerini söyleyen Aslan, en düşük kiranın ortalama 1000-1500 liranın çok üzerinde olduğunu kaydetti. 

Aslan, “Kamu bankalarının konut kredi faizlerini yüzde 1’in altına indirmesi elbette konut sektörü için çok önemli. Ancak; bu tek başına vatandaşlarımızın konut sahibi olmasına yeterli değil. Çünkü bankalar eksper değerinin ancak yüzde 75’ini kredilendirebiliyor” ifadelerini kullandı.

Konutların satış fiyatları eksper değerinin üstüne çıktığını söyleyen Aslan,“Enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde, istihdamdaki daralmanın sürekli artmasından ve konut almak isteyen vatandaşın da kredi dışındaki ödemeyi yapamadığından dolayı kredilerini tek başına yüzde 99 olması inşaat sektörünü hareketlendirmeye yetmez” diye konuştu.

Sosyal belediyecilik vurgusu

Orta gelir durumunun aylık gelirinin yüzde 50’sini kiraya vermek durumunda kaldıklarını söyleyen Aslan, şu ifadeleri kullandı: “35 yıllık deneyimden yola çıkarak ifade etmek isterim ki; Türkiye’deki konut açığının kapatılması, dar gelirlilerin uygun şartlarda konut sahibi olabilmesi için 1983 yılında kurulan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yeniden 1984-1994 yıllarında olduğu gibi kooperatif örgütlenmelerine ve çeşitli kuruluşlara inşaat maliyetinin en az yüzde 60-70’ini kredilendirmeli. Bu kredilerin geri ödemesinin de inşaat tamamlandıktan sonra başlamasına imkan sağlamalı. Ancak bu şekilde belediyelerin de alt yapı desteği ve uygun arsa tahsisleriyle çarpık yapılaşmanın, betonlaşmanın ve konut açığının önüne geçmek mümkün olur.”

“Acilen önlem alınmalı”

Avrupa İstatistik Ofisi’nin “Sürdürülebilir Kentler ve Toplumlar Raporu”na göre; halkın yüzde 36’sının yoksulluk nedeniyle çatısı akan, rutubetli evlerde ilkel koşullarda yaşadıklarını ifadelerini kullanan Aslan, “Bu tablo insanlık açısından sürdürülebilir bir tablo değil, acilen önlem alınmalı” şeklinde konuştu. Aslan, konut sorununa kalıcı çözüm sunmanın en kısa yolunun, hükümet ve yerel yönetimlerin dar ve sabit gelirlilere kolay konut edinme olanağı sunan kooperatifçiliği özendirmeleri olduklarını belirtti.

Konut kredi faiz oranları tablosu!


Geri Dön