18 / 04 / 2024

Kredi faizlerinin düşmesi yeterli değil!

Kredi faizlerinin düşmesi yeterli değil!

Eylül ayına sakin giren reel sektörler faiz indirimiyle birden hareketlendi. Özellikle inşaatta başlayacak hareketlenmenin diğer sektörlere de yapılması bekleniyor. Sektör temsilcileri gelecek dönem için umutlu...



EYLÜL ayı, piyasalar için yeni bir başlangıç olarak kabul edilir. Hazır giyimden zücaciyeye, mobilyadan ayakkabıya kadar birçok sektörde eylülle birlikte yeni sezon ürünleri vitrine çıkar, yapılan kampanyalarla tatilden dönen tüketici mağazalara çekilmeye çalışılır. Birçok sektöre satışların üçte birinden fazlası yılın son dört ayında yapılır. Bu yüzden reel sektör için eylül ayının özel bir önemi vardır. Şu anda okul alışverişinin hareketlendirdiği sektörler dışındaki piyasalarda yatay bir seyir’ var. Bu yüzden iş insanları yılın son çeyreği için ayakları yere basan satış hedefleri koyuyor. Eski eylülleri özleyen iş insanları Merkez Bankası’nın ikinci faiz indiriminin ardından bankaların da yapacağı faiz indirimleriyle reel piyasaların rahatlayacağı görüşündeler. Merkez Bankası’nm 4.5 yıl aradan sonra geçen temmuz ayında politika faizini temmuz ayında 425 paz puan indirmesiyle moral bulan piyasalar, 325 baz puanlık ikinci indirimle geleceğe yönelik ümitlerini artırdı. İkinci faiz indiriminin piyasaları hareketlendirmesi bekleniyor.

Kredi faizlerinin düşmesi yeterli değil!

"ÇARKLAR DÖNER"

Para'da yer alan habere göre; Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Emrullah Turanlı, “Yeni faiz indirimle birlikte çarklar biraz daha dönmeye başlar. Bankalar da faizleri inşallah makul seviyelere çeker” diyor. Faizin yüksek olmasının ve işadamlarının sıkıntıya girmesinin hiçbir kesime faydasının olmadığını vurgulayan Turanlı, bankalara şu mesajı veriyor: “Bankalar da makul para kazansın. Biz ayakta kalma k mücadelesi veriyoruz. Hem ülkemiz-‘ de hem de dünyanın her yerinde iş geliştirmeye çalışıyoruz.”

Yeni konut satışında durgunluk var ama eylülle birlikte evini dekora etmek isteyen ve yeni ev kurmak isteyenler kesenin ağzını açtı. Mutfak ve kapı üretimi yapan Aslandağ Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aslandağ, “Tatil dönüşü perakende mağazalarımız hareketlenmeye başladı. Bu yılın geçen yıldan daha iyi olacağını düşünüyoruz. Yüzde 20 satış artışı beklentimiz var” diye konuşuyor.

Kredi faizlerinin düşmesi yeterli değil!

Ahmet Erkurtoğlu/ Anadolu akası İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurul Başkan Yardımcısı

"Kredi faizlerinin düşmesi yeterli değil"

Faiz indirimiyle birlikte yalnızca kredi faizlerinin değil mevduat faizlerinin de düşmesi gerekiyor. Alım için kredi faizlerinin düşmesi yeterli değil. Vatandaş 1 milyon TL'ye daire alabilir ama en fazla 3 bin TL'ye kiraya verebiliyor. Parasını mevduatta tutarsa, 13-14 bin TL getirisi oluyor. Kirası ile kredi ödeyebilenlere konut satabiliyoruz. İlk faiz indiriminden sonra ufak bir hareket olmuştu. Yine hareket olmasını bekliyoruz. Konutlardaki KDV indiriminin ticari gayrimenkullere getirilmesi de sektör için faydalı olur. Caddede ofisler var ama hiçbiri satılmıyor. Kredi faizlerinin düşmesiyle oluşan hareketten markalı konutlar yararlanıyor. Oysa Türkiye'de markalı konutların oranı yüzde 10‘dur. Yüzde 90 müteahhitten alıyor. İnşaatı hareketlendirirsek ekonomi rahatlayacak.

Konut kredi faizleri düşüyor!
 


Geri Dön