27 / 04 / 2024

Krediyle ev alacakların dikkatine!

Krediyle ev alacakların dikkatine!

Konut kredisi kullanmak isteyen kişilerin ilk olarak konut kredisi başvuru formunu doldurması gerekiyor. Daha sonra banka satış süreci başlatılıyor. İşte kredi kullanırken tüm aşamalar...



Konut kredisi kullanmak isteyen kişilerin satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanılmasının istedikleri bankanın şubesini ziyaret etmesi gerekiyor. Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Daha sonra kimlik numarası bilginiz üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılıp kredi için uygunluk değerlendiriliyor.

Takvim'de yer alan habere göre; yeterli bulunmanız halinde banka konut kredisi ekspertiz ücreti isteniyor ve bu ücretin ödenmesi halinde konut kredisi eksper raporu çıkartılıp konutun değeri açıklanarak bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanılmasına izin veriliyor. Geriye kalan yüzde 20 'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak sizden tahsil edilir. Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişmekte olup konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede tamamlanırsa 1-2 gün içinde dahi yapılabiliyor.

Daha sonra banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınıp bankanın avukatı ile beraber konut kredisi kullanmak istiyorum diye konuşan kişi ile satışı yapacak olan kişi ile beraber tapuya gidilip satış yapılıyor. Banka avukatı bu esnada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapuya ipotek şerhi uygulanıyor.

Her bankanın uyguladığı koşullar farklı olurken genelde tüm bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi şartları bulunuyor. Örneğin kredi çekilip satın alınmak istenen konutun tapusunun olması tüm bankalar tarafından aranılan şartlar arasında yer alıyor. Yine konutun iskanının bulunması, kredi çekmek istiyorum diyen kişinin yüksek kredi notu ortalaması bulunması, temiz bir kredi sicili bulunması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasından sonra yarı yarıya oran bulunması aranılan ortak şartları arasında yer alıyor.

13 bankada konut kredisi faiz oranları yükseldi!

Ev'de düşük faiz dopingi!


Geri Dön