19 / 04 / 2024

Kripto borsasında Blockhain korsanları iş başında!

Kripto borsasında Blockhain korsanları iş başında!

Kripto para borsasında vurgunlar gün geçtikçe artıyor. Altyapısında blockhain teknolojisi olması nedeniyle bu alanda siber saldırılar her geçen gün artıyor.



Kripto para borsasındaki yatırımlar gün geçtikçe artıyor. Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre; blockhain zincirinin kullanıldığı bu borsalarda siber saldırılar da her geçen gün çoğalıyor. Değiştirilemeyen token olarak da bilinen ve Twitter CEO'su Jack Dorsey'nin ilk tweet'inden sanat eserlerine kadar birçok satışta kullanılan NFT'ler de popüler oldukça dolandırıcıların hedefi altına girdi. Bu alanlar popüler oldukça siber suçlular buradaki yatırımcıları dolandırmaya çalışıyor. 

 Kripto borsasında Blockhain korsanları iş başında!

Sanatçının bilgisi dışında NFT'si çıkabiliyor

Devin Elle Kurtz'un kendisine ait eserlerinin NFT'si kendisinden habersiz çıkmıştı. Bir NFT çıkarmak için Ethereum cüzdanı ve bir miktar paraya ihtiyaç bulunuyor. Ethereum blok zincirine basılan her şey koymak için çok düşük maliyet gerekiyor.  OpenSea ve Rarible gibi iki büyük NFT platformunda, blockchain'e koymadan önce herhangi bir doğrulama yapılmasına gerek yok. 

Kripto borsasında Blockhain korsanları iş başında!

Kayıp para kurtarılmıyor

Konuyla ilgili değerlendirme yapan  Keepnet Labs Türkiye Genel Müdürü Erdinç Balcı, "Eserler kendi içlerinde orijinalliğini belgeleyecek şekilde düzenlenseler de hesaplar korunmadığı takdirde dijital alışverişteki diğer tüm riskler NFT pazar yerlerinde de geçerli. NFT'lerin Blockchain tabanlı doğası gereği bir NFT çalındıktan sonra pazar yeri onun kontrolüne sahip olamıyor, etkilenen kullanıcıların kayıp koleksiyonlarını kurtarması da pek olası görünmüyor" dedi. 

Sahte siteler de bulunuyor

Siber suçlular sık bilinen markalara benzeyen web siteler kurarak kullanıcıların kimlik bilgilerini çalabiliyor ve satış gerçekleştiriyor. Kopya mağazalarla daha önce karşılanan markalar ile değil pazara yeni katılan NFT mağazaları olarak kullanıcının karşısına çıkabiliyor. İnsanlar çevrimiçi ortamlardaki bir dijital ürünün sahipliği için milyonlarca dolar öderken, satıcı sanatçının kimliğini ve ürünün satışının herhangi bir fikri mülkiyet hakkını ihlal edip etmediği henüz doğrulanmıyor. 

Kripto borsasında Blockhain korsanları iş başında!

Kripto Paralar Dark Web devreye girdi

Thodex skandalı sonrasında araştırma yapan Coinoxs kripto paraların dark web, dolandırıcılık ve fidye cüzdanlarına aktarıldığını belirledi. Raporun ayrıntıları hakkında bilgi veren Coinoxs kurucularından Can Azizoğlu, "Yaptığımız incelemelerde tespit ettiğimiz üzere müşteri cüzdanlarındaki bakiyeler farklı sıcak cüzdan adreslerine aktarılmış. Ancak hangi cüzdanlara transfer edildiklerine dair bir bilgi ne yazık ki yok. Öte yandan transfer edilen cüzdanları takip ettiğimizde tespit edebildiğimiz, daha önce internette bildirilmiş dark web (derin internet) veya dark market, dolandırıcılık ve fidye cüzdanlarına aktarımlar yapıldığı. Bu birçok dünya borsasının cüzdanlarına bakıldığında görülebilir ancak buradaki birçok müşteri cüzdanına bakıldığında aynı servislerin sistematik olarak aktarım yaptığını tespit ettik. Cüzdanların aktarıldığı ortak servislerden bazıları ise dark service olarak bildirilen Masscan online ve PinPays ile dolandırıcılık olarak bildirilen L7.trade ve bezos-amazon.top" dedi.

Kripto paralarla ilgili merak edilenler!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön