25 / 04 / 2024

Kripto paralarla ilgili merak edilenler!

Kripto paralarla ilgili merak edilenler!

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Vedat Karabulut köşe yazısında kripto parayla ilgili sıkça sorulan soruları kaleme aldı. İşte Karabulut'un o yazısı...



Hürriyet gazetesi köşe yazarı Vedat Karabulut köşe yazısında kripto parayla ilgili sıkça sorulan soruları kaleme aldı. İşte Karabulut'un o yazısı...

Borsa ile oynayanların kripto para borsasına ilgisi her geçen gün artıyor. Peki, kripto para nedir? nasıl işlem yapılıyor? İşte detaylar..

Kripto para nedir?

Kripto paralar hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmadan sanal bir şekilde varlığı sürdüren para birimidir. Paraların üretimi ve transfer işlemi blockhain teknolojisine bağlı olarak yapılıyor. Bu paralar internet üzerinden alınabilir veya madencilik (mining) yaparak kripto para kazılabilir. Sonrasında bu paralar soğuk cüzdanda şifreli bir şekilde saklanabilir.

İşlemler nasıl kaydedilir?

Borsada bir para birimin bir varlıktan diğerine taşınmasına işlem" (transaction) deniliyor. Örneğin; kendi Bitcoin cüzdanızdan başka birinin cüzdanına Bitcoin transfer etmek istemeniz durumunda "işlem girdisi" ve "işlem çıktısı" kavramlarını görürsünüz.  Transfer sırasında işlem girdileri ve işlem çıktıları şifrelenmiş ve erişilemeyen, blokzinciri destekli kayıt defterlerinde depolanır. Bu sistemde insanlar şeffaf bir şekilde Bitcoin işlemini takip edebilir.

Kripto paralarla ilgili merak edilenler!

Kimler kripto para üretebilir?

Kağıt üzerinden elinde bilgisayar olan herkes kripto para üretime dahil olabilir. Fakat günümüzde Bitcoin üretimi daha da zor bir hal alıyor. Mining", yani "madencilik" yaparak Bitcoin çıkarılabilir ancak bunun için daha güçlü cihazlara ihtiyaç duyuluyor. 

Kripto paralar nasıl saklanıyor?

Kripto paralar flash belleklere benzeyen soğuk cüzdanlarda saklanabilir. Ek olarak kripto paranızı satın aldığınız kurumdaki hesapta veya mining yaptığınız cihazda muhafaza edebilirsiniz. Fakat uzmanlar daha güvenilirlik açısından şifreyle korunmuş soğuk cüzdanları öneriyor. Tabii bu cüzdanların kaybedilmemesi de şifrenin de unutulmaması gerekiyor.

Kripto paranın fiziksel varlığı var mı?

Maalesef yok, Kripto paralar altın veya gümüş gibi"Benim hesabımda şu kadar Bitcoin var, çekmeye geldim." dediğiniz bir varlık değil.  Değeri anlık olarak değişen kripto paralar dolara, TL'ye veya euro'ya çevrilebilir bu şekilde fiziksel para olarak elinize alabilirsiniz. 

Kripto paralarla ilgili merak edilenler!

Ne kadar güvenilir?

Kripto para sahibi olmak için yasal bir engel bulunmuyor. Fakat bazı hükümetler belirli zamanlarda kripto parayla alışverişi yasaklayabiliyor. Doğru biri aracı ile satın aldığınız taktirde kripto para borsası gayet güvenilir para birimi. Fakat anlık olarak değişen kripto para biriminde doğru yatırım yapılması gerekiyor. Bu para birimleri yatırımcıları zengin etmek için değil, büyük yatırımcıların küçük yatırımcıların canını yakması için çıkarıldı.

Kripto para borsaları bağımsız denetime tabi tutulmalı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön