24 / 04 / 2024

Kripto paralar için kritik ay başlıyor!

Kripto paralar için kritik ay başlıyor!

Geçtiğimiz günlerde 50 bin doları geçen Bitcoin için kritik zaman başladı. Bu ay açıklanması beklenen düzenlemelerle beraber kripto paraların seyri değişecek. 



Nisan ayı ortasında 64 bin 854  dolara ulaşan Bitcoin hızlı bir şekilde düşüşe başlamış ve 22 Haziran’da 28 bin 805 puana kadar inmişti. Dünya Gazetesinden Ufuk Korcan'ın haberine göre; Bitcoin’de meydana gelen sert düşüş ile beraber tüm piyasada sert kayıplar yaşanmıştı. Öyle ki bazı altcoinlerde kayıplar yüzde 90’lara ulaşmıştı. Piyasanın ikinci en büyük parası Ethereum’da güncellemenin başarıyla yapılması 21 Temmuz’dan itibaren yükselmeye başlamıştı. 

Ethereum bin 700 dolar seviyelerinden 3 bin 300 doları geçerken Bitcoin de 50 bin dolar sınırını aştı. Yaşanan bu yükseliş sonrasında önceki hafta Bitcoin, 47 bin 300 dolardaki yükseliş trendi yavaşladı. 

Kritik seviye girildi

Kısa vadede Bitcoin’in seyri tüm kripto paraların yönü için de belirleyici olmayı sürdürecek. Dolayısıyla Bitcoin’in 47 bin 300 dolardaki desteğinin altında olması durumunda düşüş 43-44 bin dolar seviyelerine kadar yaşanabilir. Tersi durumda yani 47 bin 300 doların altına inişler ‘sarkma’ olarak kalır ve bu seviyenin üzerinde kalması Bitcoin’de yükselişin sürdürülebilir anlamını taşıyacak. Bu durumda ise sırasıyla hedefler 48 bin 101, 49 bin 755 ve 51 bin 543 dolar olacak.

Kripto paralar için kritik ay başlıyor!

Yeni yatırımar gerekiyor

Bitcoin altcoinlerin yüzdelik olarak piyasa hakimiyetlerini ortaya koyan dominance grafiği incelendiğinde yüzde 44.5 seviyeleri görülüyor. Bu oran Ocak ayında 73’lere yakındı. Yani pazarın yüzde 73’ü Bitcoin’deydi. Hatta bazılarına göre bu kadar sert satışların gelmesinin sebebi bu. Geçmişte bu oranın inmesi Bitcoin’den çıkan paranın altcoinlere yöneldiği şeklinde değerlendiriliyordu. Ancak son 2-3 ayda böyle olmadı. Oran 73’lerden 39’lara gerilerken altcoinler de düştü. Bitcioin’den çıkan para aslında kripto para piyasasının dışında kaldı. Şimdi bu oranın 44’te olması en azından Bitcoin’den giden yatırımcıların geri gelme olasılığını yükseltiyor. Bazı uzmanlara göre altlar için ideal dominance oranı 52-53 civarı olması.

Kripto paralar için kritik ay başlıyor!

Finans firmaların kriptoya ilgisi artıyor 

Merkezi ABD'de yer alan çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, İngiltere’deki müşterilerin kripto para birimleri Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin’i satın almasına, elinde tutmasına ve satışına onay verdiğini açıkladı. 400 milyondan fazla müşteriye sahip olan PayPal’in, İngiltere’deki müşterileri için kripto para hizmeti başlatması, son zamanlarda büyük finans kurumlarının hem kurumsal ve hem de bireysel müşterilere dijital varlıklara erişim sunmaya başlamasından sonra yaşandı. Citigroup da Bitcoin vadeli kontratlarında alım-satım yapmak için çalışmalara başladı. Citi'nin Bitcoin alım-satım operasyonunu başlatmak için Londra’daki kripto işlem masası için regülatörlerden onay beklediği ifade edildi. Mayıs ayında Goldman Sachs belirli müşterilerine türevler yolu ile Bitcoin erişim olanak sağlamıştı.

Eylül ayı belirliyici olacak 

Eylül ayına yönelik kripto paralarla ilgili olarak iki farklı görüş bulunuyor. Özellikle düzenlemeler konusu kripto paralar için kritik öneme sahip. Türkiye’nin de üyesi olduğu Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) açıklayacağı düzenlemeler takip edilecek. Eğer düzenlemelerin ‘şiddeti’ yüksek olmazsa kriptolarda sert yükseliş meydana gelebilir. Enigma Securities’den Joseph Edwards ise bu konuda karamsar. Edwards’a göre eylül ayı kripto paralar için kötü geçecek. Amerikan SPK’sı SEC’in genel olarak eylülde düzenlemelerle ilgili açıklama yaptığına dikkat çeken Edwards, “Eylül düzenleme konusunda hareketli geçecek. Sadece kriptoda değil bütün ABD piyasaları için. Önümüzdeki 2-3 yılda çok sayıda düzenleme olabilir. Bu da kriptolarda baskı yaratacak. Ama daha uzun vadede iyi olacaktır” yorumunu yaptı.

Kripto paralarda token patlaması!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön